Baletna predstava „Panta Rhei“ večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu

Kultura 30. mar 202212:08 > 12:18 0 komentara

Narodno pozorište Sarajevo nastavlja sa produkcijom premijernih naslova u ovoj umjetničkoj sezoni. Večeras će, 30. marta, premijerno biti izvedena baletna predstava „Panta Rhei“ čiju režiju i koreografiju potpisuje Belma Čečo Bakrač.

„Panta rhei” je baletski triptih zasnovan na neoklasičnom stilu i savremenom plesnom pokretu. “Sjenke”, “Buđenje” i “Tajna”, govore o prošlosti, ratovima, pandemiji i budućnosti.

“Radnja je vrlo složena jer je riječ o tri zasebna segmenta, svaki od njih ima svoj naslov. Prvi dio nosi naziv “Sjenke” i ideja je prošlosti. Drugi dio govori o našoj sadašnjosti, ali postaje, ja se nadam, prošlost. Nosi naziv “Buđenje”. Treći dio nosi nešto što je moj osvrt, nešto što možemo očekivati u budućnosti”,  kazala je rediteljka i koreografkinja Belma Čečo Bakrač.

N1

U predstavi, koja govori o traganju današnjeg čovjeka za iskonskim vrijednostima života i pokušaju pronalaska vlastite sreće, osim solista baleta, debitira i mlada Selma Efendić.

“U suštini govori o ljudskim sudbinama i životu općenito i vidjećete da svaki karakter ima svoju ličnu priču. Što se mene tiče, moja solistička uloga je uloga Dalie, koja je u prvom djelu predstave”, kazala je balerina Selma Efendić.

“U prvom djelu, mogu da otkrijem, da smo u špic patikama, dakle, ima djelova klasičnog baleta. Kasnije prelazimo u nešto sasvim drugo, jedan savremeni balet. Ta kombinacija je nama vrlo izazovna”, dodala je balerina Tamara Ljubičić.

N1

Inspirativna muzika tri kompozitora, u koreografsko-režijskom konceptu donosi putovanje kroz vrijeme i to od nostalgične prošlosti preko neizvjesne sadašnjosti do tmurne budućnosti.

“Ludovico Enaudi je za prvi dio predstave. Drugi dio predstave je Toni Toplan i treći dio predstave Svjetlana Bukvich sa javljanjem i radom na daljinu”,  dodala je Čečo Bakrač.

Kostimografiju baletne predstave potpisuje Amna Kunovac – Zekić, koja je kazala da su se odlučili za monohromatske kostime.

“Odabrali smo sive nijanse, zato što smo smatrali da to odgovara temi ove predstave i sve ono što ona obrađuje, a to je da život nije ni crn ni bijel, nego sve te nijanse između”, kazala je kostimografkinja Kunovac – Zekić.

U predstavi igraju solisti Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo i baletni ansambl.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!