Baletni spektakl u Pozorištu mladih Sarajevo: U BiH stiže 25 kineskih modernih igrača

Kultura 05. sep 202410:24 0 komentara
Promo

U organizaciji Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet” iz Sarajeva u saradnji i Institutom za umetničku igru iz Beograda i univerzitetima iz NR Kine, Shanghai Normal University i Jingdezhen Vocational University of Art, u septembru će na sceni Pozorišta mladih biti organizovano gostovanje vrhunskih kineskih plesača iz nekoliko gradova NR Kine.

Projekat koji se priprema više od godinu dana, će objediniti niz umjetničkih programa iz oblasti umjetničkeigre i klasične muzike, koji se pored Sarajeva, relaizuje i u Beogradu i Podgorici.

Pod nazivom „CIAO” što na kineskom jeziku znači “most” (桥) a na bosanskom i italijanskom – „zdravo“, 12. septembra sa početkom u 20.00 časova na sceni Pozorišta mladih u Sarajevu, održaće se Galaveče u okviru kog će se publici predstaviti igrači koji po prvi put gostuju kod nas, a koji će zajedno saigračima sa prostora Balkana, izvesti varijacije iz klasičnog baleta, tradicionalnog plesa, narodne igre imodernog plesa.

Projekat će objediniti niz umjetničkih programa izoblasti umjetničke igre i klasične muzike, koji se pored Sarajeva, realizuje i u Beogradu i Podgorici, izjavila je Nataša Hajdarević ispred Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet”.

Prvi put u Sarajevu publici će se predstaviti 25 odabranih igrača koji su studenti Shanghai Normal Univerziteta i Jingdezhen Univerziteta za umjetnost. Ova dva univerziteta, koja pored Šangajske akademije za ples, su najbrojnije ustanove po obrazovanju igrača, gdje studenti pored klasičnog baleta i tradicionalnog plesa dobijaju priliku da svoja dalje obrazovanje nastave u Evropi ili drugim dijelovima svijeta.

Gostovanje vrhunskih umjetnika iz NR Kine koji sada prvi put dolaze u Bosnu i Hercegovinu se realizuje sa ciljem uspostavljanja kontinuirane saradnje Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet” i Instituta za umetničku igru iz Beograda kao i Šangaj Normal Univerziteta, navela je Nataša Hajdarević.

Ulaz je besplatan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!