“Balkanika” otvorila 16. Mostar Film Festival (VIDEO)

Kultura 13. nov 202216:48 0 komentara

Filmom "Balkanika", reditelja Marina Mamuze u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača svečano je otvoren 16. Mostar film festival – festival filmske glume. Film "Švedsko srce moje majke", 15.novembra zatvara 16. izdanje MOFF-a. Film "Balkanika" koji govori o krijumčarenju ljudi iz BiH u Hrvatsku, nastao je iz YouTube kanala Jure i Mate.

“To je dosta bilo humorističnog sadržaja a “Balkanika” je ipak nešto ozbiljnije. Krimi drama sa elementima komedije, koja ima svoju priču koja je ljudima zanimljiva. Tu smo opet, po drugi put” kazao je scenarista i glumac Luka Mamuza.

“Ovo je jedan od rijetkih slučajeva gdje smo sa YouTube došli na jedan profesionalni filmski nivo. Gdje je taj humor prikazan na specifičan način a opet je sve prožeto kroz dramaturški kostur krimi drame, tako da ima dosta opasnih scena” dodao je reditelj filma “Balkanika” Marin Mamuza.

Direktor mostarskog festivala nije krio oduševljenje, što se festival nakon pandemije vratio, kako je i sam kazao, “u matičnu kuću”, koja je bila ispunjena do poslijednjeg mjesta.

“Prvo je radost, sreća i uživanje što možemo zajedno gledati filmove i družiti se. I ove godine smo pronašli za naše sugrađane zanimljivih filmova” kazao je Slaven Knezović.

Osim brojnih filmova, u okviru festivala upriličena je i promocija monografije o Nedi Arnerić. Osim toga, održana je Masterclass radionica na temu “Gluma pred kamerom” sa glumcima Dejanom Aćimovićem i Brankom Jankovićem.

“Nisam sreo ni na jednoj akademiji do sada da pokažu ljudima šta je to gluma pred kamerom. Izlaze sa akademije a da ne znaju šta je to. Nemaju odnos prema kameri, nemaju odnos prema svom partneru, ne znaju na koji način se ponašati kad ih snima kamera” kazao je glumac, reditelj i producent Dejan Aćimović.

“Gluma je umno, mentalno i emotivno vođenje ličnosti ka etici, estetici i svemu što je vrijedno u životu” – dodao je glumac Branko Janković.

12 filmova iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije i Slovenije je u takmičarskom, dok je u šest filmova u dokumentarnom programu Mostar film festivala.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!