Banjaluka postaje poznata festivalska destinacija u regionu

Kultura 06. jul 202318:46 0 komentara

Kalendar festivalskih dešavanja u Banjaluci iz godine u godinu je sve gušći. Zbog toga je gusto i na ulicama grada na Vrbasu koji je česta adresa regionalnim, ali i turistima iz ostatka Evrope. Ljubitelji muzike mogu uživati - od koncerata poznatih zvijezda u pratnji simfonijskog orkestra, do energičnih nastupa neafirmiranih demo bendova.

Ponovo je juli, ponovo je Kastel otvorio svoje zidine za crveni tepih i nešto drugačija izdanja regionalnih, ali i svjetskih zvijezda. Prve večeri uz Mariju Šerifović u neuobičajenoj pratnji simfonijskog orkestra.

„Izazovima nikad kraja, barem kada sam ja u pitanju. Imam neki plan i tek sam na pola puta”, kaže Marija Šerifović.

Baš kao i ovogodišnje izdanje festivala.

„Uvijek Banjaluka Fest se trudi da ništa ne ponavljamo, da radimo nešto prvi put, premijerno i nešto što nikad nije bilo. Moram da priznam da je sinoć prvi blok njen, prvi blok nastupa sa stranim hitovima zaista od Justina Timberlakea, Brune Marsa do Whitney Huston toliko je publika fantastično reagovala”, kaže Biljana Čigoja, direktorka Banjaluka Festa.

Pa se slične reakcije očekuju i u nastavku. Banjaluka Fest je jednoj od najstarijih građevina u Bosni i Hercegovini donio glamur i eleganciju, a publici tonove slavne Jasmin Levi, virtouza na violini Nemanje Radulovića, a na samom kraju i Nine Badrić i Petra Graše. Velike zvijezde, raskošan ambijent i nova izdanja njihovih hitova recept su za uspjeh festivala.

„Mislim da se potpuno publika promijenila i nekako mi smo pronašli neki svoj pravac i neki svoj put. Zapravo osmislili koncept koji može da prođe”, dodaje Čigoja.

Banjaluka i ovog jula živi život velikih metropola, kao i tvrđava kastel i ovaj put zbog Banjaluka Festa koji u četiri festivalske večeri nudi četiri koncerta za tri hiljade posjetilaca koji će biti na sjedećim mjestima i uz crveni tepih. Nešto drugačije u odnosu na ono što se inače može vidjeti na Trvrđavi Kastel na kojoj se iz godine u godinu organizuje sve veći broj manifestacija i festivala. Tako smo prošlog vikenda imali Banjalučke dane muzike, prije toga Motofest, a i kada prođe Banjaluka Fest slijede takođe, brojna dešavanja.

Jer Demofest se nakon pet godina vraća na velika vrata, pa ljubitelji dobrog zvuka broje sitno do 20. jula kada ova priča na Kastelu počinje.

„Ja sam Zonjo, član ovogodišnjeg žirija Demofesta. Ovo je drugi put da imam čast biti u žiriju vrhunskog festivala koji se zove Demofest”, dodaje Zonjo, The Books Of Knjige

A Zonjo je uz ostatak žirija odabrao 22 najbolja od 358 prijavljenih demo bendova. Oni će publici prikazati talenat i baš po jedinstvenoj prilici koju pruža, ovaj festival i jeste prepoznatljiv.

„Demofest je po meni nekako potpuno posebna priča. Ne mogu ga smjestiti u tu komercijalnu nišu, zato što on ima i ovaj važan segment priče to su demo bendovi, njihovo stvaralaštvo, promocija toga što oni rade, prilika da se oni predstave”, kaže Brankica Janković, direktorka Demofesta.

A ove godine na specifičan način predstavio se i Demofest. Brojnim plakatima od kojih je jedan, onaj sa statuom Bogorodice, a koji se referiše na Madonnu i njen posljednji album – uznemirio pojedine i na društvenim mrežama uzrokovao polemiku u koju su se uključili i političari.

„Na mržnju oduvijek odgovaramo s ljubavlju tako da smo povukli plakat da ih ne iritiramo, napravili smo neki novi koji je isto jednako lijep. Ne želimo uopšte da doprinosimo i bilo kakvom negativnom energijom da idemo ka Demofestu želimo da stvarno sve bude potpuno savršeno.“

Što očekuju i brojni gosti koji stižu u Grad na Vrbasu sve poznatiju festivalsku destinaciju u regionu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!