Banksy otkrio pravo ime u nedavno pronađenom intervjuu iz 2003.?

Kultura 29. nov 202313:36 0 komentara
Reuters

Banksyjev stil poznat je širom svijeta i njegova djela se prodaju za milione na aukcijama. Pa ipak, identitet neuhvatljivog umjetnika ostaje jedna od najvećih misterija u savremenoj umjetnosti. Sada se pojavljuje nedavno otkriven intervju koji potvrđuje ime umjetnika.

Banksyja je u ljeto 2003. intervjuirao bivši dopisnik BBC-ja za umjetnost Nigel Wrench, povodom otvaranja emisije Turf War. Novinar je potom upitao umjetnika da li sje njegovo ime “Robert Banks”, kao što su novine Independent objavile ranije te sedmice. “Robi je”, odgovorio je umjetnik. Iako su dijelovi intervjua emitirani te godine, nije korišten sav materijal, uključujući i onaj koji otkriva ime.

Sada, nakon što je poslušao The Banksy Story, podcast koji je producirao BBC o naslijeđu umjetnika, Wrench se osjećao inspirisanim da povrati cijeli intervju na mini disku u svojoj kući. Iako je podcast već dugo završio produkciju, otkriće davno izgubljenog intervjua potaknulo ih je da izdaju bonus epizodu koja sadrži intervju koji nikada prije nije čuo.

Jedna od najpopularnijih teorija o Benksijevom identitetu ukazuje na muzičara Roberta Del Naja iz grupe Massive Attack. Nakon što je izašao sa umjetničke scene Bristola i počeo eksperimentirati s grafitima, počelo se pričato o umjetniku. Ako intervju shvatimo ozbiljno, umjetnik bi zaista mogao biti “Robi” ili “Robert”. A da li je Banks dio pseudonima – o tome treba razmišljati.

Ipak, za one koji su dugo bili opčinjeni Benksijevom umjetnošću, intervju nudi i zavirivanje u umjetnikovu kreativnost. Na pitanje da li grafite treba smatrati vandalizmom, umjetnik ih opisuje kao brži način da se poentira. “Ako se radi kako treba, to je nezakonito! Ali dobio sam dobru reakciju, mislim na većinu ljudi na svoj posao. Znate, u prošlosti sam čak imao i policajce koji su rekli da im se to sviđa, ali… ja samo mislim da je moje pravo da izađem i slikam to”, kaže on.

„I jednako je pravo nekog drugog da izađe i prefarba to ako im se ne sviđa, znaš? U stvari, ne treba puno vremena sa kantom bijele boje da se prefarbaju stvari. Mislim da je bolje da se prema gradu ponašate kao prema velikom igralištu, znate? Tu je da se petlja okolo, znaš?”, rekao je Banksy, prenosi MyModernMet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!