Banksyjev mural vrijedan 1,2 miliona dolara uništen nakon rušenja zgrade

Kultura 01. dec 202311:28 0 komentara
Twitter

Mural koji je naslikao Banksy, koji se prvi put pojavio nedugo nakon što je Britanija glasala za izlazak iz Evropske unije (EU), uništen je nakon što je zgrada na kojoj je naslikan srušena.

Mural neuhvatljivog umjetnika grafita Banksyja, uništen je nakon što je zgrada na kojoj je naslikan srušena, prema gradskom vijeću u Doveru u Engleskoj .

Bankyjev mural, naslikan na zgradi u Doveru koja je bila “sve trošnija i opasnija”, prikazuje građevinskog radnika koji skida jednu od 12 žutih zvijezda na zastavi Evropske unije.

Gradsko vijeće Dovera saopćilo je da je zgrada jedna od mnogih duž Bench Streeta koja je “prljala lokalno područje i ostavljala loš utisak o gradu”, naznačujući ranije ove godine da će biti srušena kao dio projekta renoviranja vrijednog 31 milion dolara.

Banksyjev mural “nije mogao biti održivo konzerviran” a da ne zahtijeva “značajne troškove za lokalne porezne obveznike”, rekli su iz Gradskog vijeća u Doveru, prenio je Forbes.

Grad je rekao da je unajmio firmu da “skenira i sačuva” mural kako bi ga u nekom trenutku u budućnosti mogla “rekreirati digitalno ili čak fizički”.

Mural je procijenjen na 1.26 miliona dolara prije nego što je uništen.

Nekoliko Banksyjevih umjetničkih instalacija je uklonjeno ili demontirano, uključujući “Maskaru za Valentinovo” u Margateu u Engleskoj, koja je nakratko demontirana prije nego što ju je grad obnovio početkom ove godine.

U martu je Banksyjev mural “Jutro je slomljeno” u Kentu u Engleskoj uništen nakon što je srušena zgrada na kojoj je naslikan. Prošle godine, osam osoba je uhapšeno u Hostomelu u Ukrajini, nakon što su pokušali da uklone mural sa strane djelimično uništene kuće. Šest osoba je uhapšeno 2020. zbog krađe Banksyjevog murala iz pariske koncertne dvorane Bataclan 2019. Komad inspirisan pandemijom otkriven u londonskom vagonu slučajno je očišćen.

Bansky, čiji identitet još uvijek nije poznat, nije javno komentirao rušenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!