Banksy postavio antiratno umjetničko djelo: Lopovi ga ukrali odmah nakon objave na Instagramu (FOTO)

Kultura 25. dec 202314:43 0 komentara
Instagram/Facebook

Novo umjetničko djelo savremenog umjetnika Banksyja uklonjeno je sa svoje lokacije u Londonu ubrzo nakon što je umjetnik objavio fotografije instalacije na svoj Instagram profil 22. decembra. Umjetnina je pozivala na prekid rata.

Novo djelo anonimnog umjetnika je zapravo metalni saobraćajni znak za zaustavljanje, odnosno “STOP”, na kojem je Banksy postavio tri slike letjelica koje liče na vojne dronove. Postavljene su na ulični znak u južnom londonskom naselju Peckham.

Nakon što su slike STOP znaka postavljene na Banksyjev popularni Instagram nalog (koji ima 12,1 milion pratilaca), odmah se govorilo da će uskoro biti snimljen i prodat na internetu.

View this post on Instagram

A post shared by Banksy (@banksy)

Oko 12:30 sati, dvije osobe su rezačima vijaka i biciklom Lime uklonile umjetninu. Svjedok po imenu Alex rekao je za Sun da je jedan od ljudi prvo pokušao da ga udari rukama i pao s bicikla prije nego što se vratio sa rezačem vijaka.

Kako prenosi ARTNews, incident se dogodio nekoliko puta ove godine. Mural na Dan zaljubljenih o nasilju u porodici podstakao je uklanjanje zamrzivača dva puta, jedan par je otkrio da bi veliki galeb naslikan na njihovoj kući koštao 250.000 dolara za uklanjanje, 500 godina stara seoska kuća sa velikim Banksyjevim muralom mladog dječaka je srušen u martu, a oštećeni mural u Veneciji oslikan 2019. bit će obnovljen privatnim finansiranjem.

Banksyjev identitet je također nedavno otkriven kroz arhivski intervju za BBC.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!