Bh. producentima otvorena vrata za EU fondove, dobijaju šansu za koprodukciju serija

Kultura 21. aug 202417:23 0 komentara
N1/F.Z.

U Sarajevu je potpisan novi pilot program Vijeća Evrope za koprodukciju serija. Riječ je o projektu koji nudi nove mogućnosti finansiranja za producente iz Bosne i Hercegovine.

Program su potpisali premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić i predstavnica Vijeća Evrope Bojana Urumova.

Nikšić je istakao da je ovaj projekat izuzetno važan kako bi se bh. umjetnicima omogućio konkurentan pristup tržištu, kao i da svoju kreativnost pokažu na pravi način.

“Mi smo u Vladi FBiH ove godine povećali iznos za finansiranje kinematografije 1,3 miliona KM više nego prethodne godine. Kinematografija, kultura, umjetnost sve bi to trebalo da bude pitanje i briga države, ali radi Vlada FBiH. Vrlo smo se lako opredijelili da prihvatimo ovaj pilot program. Ovo je način da otvorimo prostor našim umjetnicima kojih na svu sreću imamo. Sva sreća je pa naši umjetnici ne zavise od Vlade, jer oni su sami po sebi postali to što jesu. Siguran sam da će ovo što smo započeli u periodu koji je pred nama dodatno dati doprinosa da kreativni ljudi iz BiH lakše dođu do tih fondova i sredstava, koja će im omogućiti konkurentan pristup tržištu, a i da svoju kreativnost pokažu na pravi način”, poručio je Nikšić.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Program nudi priliku za stvaranje novih zanimljivih priča iz Bosne i Hercegovine rekla je Bojana Urumova, predstavnica Vijeća Evrope u Sarajevu.

“Velika nam je čast da prihvatimo učešće na ovom projektu koji se tiče finansiranja serija. Za ovu obavezu koja je BiH preuzela na sebe posebno se moramo zahvaliti premijeru FBiH Nerminu Nikšiću. Mi ovdje proslavljamo magiju pričanja priča. Koprodukcija serija otvara nove mogućnosti da se ispričaju nove priče koje su pred nama. Te priče su izuzetno zanimljive, neke od njih dolaze iz ovog regiona. Pojedine zemlje Zapadnog Balkana su već članice ovog fonda, konkretno do sada okupljamo ukupno 14 zemalja. Ta široka zatupljenost donosi i različite kvalitete”, poručila je Urumova.

Jovan Marjanović, direktor SFF-a navodi da je riječ o filmovima i serijama koje ćemo u budućnosti gledati na SFF, u regiji i svijetu te dodao:

“Na ovome se radilo nekoliko mjeseci kako bismo došli do ovog trenutka i kako bi se došlo do novih mogućnosti finansiranja za producente iz Bosne i Hercegovine kroz pilot program Vijeća Evrope za koprodukciju serija. Potrebno je tražiti i nove izvore finansiranja”, rekao je Marjanović.

predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović je izjavio da vjeruje da će bh. umjetnici znati iskoristiti ovu priliku i da će ovo biti prvi korak ka onome što žele vidjeti kao rezultat, a to je novi sadržaj za koji očekuju i nove nagrade.

“Ovo je veliko zadovoljstvo jer ljudima iz bh. kinematografije otvaramo vrata jednog značajnog EU fonda. Vjerujem da će umjetnicima to značiti i da će to znati iskoristiti. Ovo je sjajan primjer kako treba koristiti članstvo u međunardonim organizacijama. Ovo je velika stvar ne samo za kinematografiju, nego i za državu BiH”, poručio je Magazinović,

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!