“Bordel Eden”: Neobična predstava, većinom bez teksta – traje pet sati

Kultura 09. jun 202219:58 > 10. jun 2022 08:44

Premijera višesatne dramske predstave "Bordel Eden" po tekstu Benjamina Bajramovića, biće odigrana sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Dramska predstava “Bordel Eden” priča je koja u više od 5 sati seli svoju igru sa glavne, na malu scenu, na parter i sam ulaz u Narodno pozorište Sarajevo. Neobičan komad igraju glumci različitih generacija pričajući priču današnjice.

“U njoj se dešavaju stvari koje nisu uobičajne u pozorištu, većina dijelova su bez teksta. Trajanja nema ako je predstava dobra.”, rekla je glumica Amina Begović, dok Mirvad Kurić kaže: “Ja poznajem termin koji kaže zanimljiva i dosadna predstava. Imate predstave koje traju sat vremena pa kao da je godina. Nisu posjeljeni klasični likovi, imate i lik oca lik pijanca, lik muža i sve je to nekako isprepleteno i jednostavno morate da pogledate predstavu da bi vi sami došli do nekih zaključaka, do svojih viđenja. I siguran sam da ono viđenje koje ima Mirjana Medojević o pozorištu, način na koji gleda na teatar, koji živi teatar, da će biti po meni sigurno jedna među 3, 4 najjača evropska reditelja.”

Režija je rađena po motivima teksta, Benjamina Bajramovića, koji je pobjedio na konkursu Hartefakt Festivala za najbolji savremeni dramski tekst.

Opširnije u prilogu Selme Zahirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar