Britanski muzej pod pritiskom: Čileanci traže povratak statua sa Uskršnjih ostrva

Kultura 21. feb 202415:34 0 komentara
Shutterstock

Britanski muzej je na meti kampanje korisnika društvenih mreža u Čileu koji traže povratak kamenog spomenika uzetog sa Uskršnjeg ostrva.

Muzej ima dvije moai statue koje su preuzete sa čileanske teritorije Rapa Nui, ili Uskršnjeg ostrva još 1868. godine.

Kampanja je počela nakon što je jedan influenser ohrabrio svoje pratioce na objave britanskog muzeja na Instagramu pišu komentar “vrati moai”, međutim, Britanski muzej je saopštio da je deaktivirao komentare na jednoj objavi na društvenim mrežama, prenosi BBC.

Ostrvo Rapa Nui, koje se nalazi oko 3.700 kilometara od čileanske pacifičke obale, poznato je po svojim moai statuama, za koje se kaže da su oličenje duha predaka.

Datirajući između 1400. i 1650. godine nove ere, mnogi su ostali na ostrvu do danas, ali nekoliko je prebačeno u muzeje širom svijeta – uključujući Hoa Hakananai'a u zbirci Britanskog muzeja.

Statuu, zajedno sa drugim manjim moaijem, poznatim kao Hava, komodor Richard Powell poklonio je kraljici Viktoriji 1869, a kraljica je statue poklonila Britanskom muzeju.

Predsjednik podržao stav kampanje

Već dugo postoje pozivi da se vrati Hoa Hakananai'a, ili “Ukradeni prijatelj”, u Rapa Nui.

Čileanski predsjednik Gabriel Borić također je podržao stav iza kampanje na društvenim mrežama u nedavnom radijskom intervjuu.

Glasnogovornik je rekao da muzej pozdravlja debatu, ali da ona mora biti “uravnotežena s potrebom za očuvanjem, posebno kada su mladi ljudi u pitanju”.

Muzej tvrdi da ima dobre i otvorene odnose sa kolegama u Rapa Nuiju i da je bilo nekoliko posjeta zajednice Londonu od 2018.

Prošle godine, premijer Grčke pozvao je da se skulpture Partenona – ili Elgin mramor – vrate iz muzeja.

Skulpture su jedan od najistaknutijih artefakata u debati o tome da li muzeji širom svijeta treba da vraćaju predmete u svoje zemlje porijekla.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!