Broš koji je dizajnirao Salvador Dali prodan za gotovo milion dolara na aukciji

Kultura 13. jun 202312:59 0 komentara
Twitter/Screenshot

Broš u obliku morske zvijezde kojeg je dizajnirao Salvador Dali, a koji je nekada pripadao pop muzi Taylor Swift, prodat je za 780.000 dolara (982.800 dolara sa honorarima) u Christie's New Yorku, što ga čini među najvrednijim komadima nakita nadrealista umjetnika za prodaju na aukciji.

Broš “Étoile de Mer” ima crvenu i bijelu morsku zvijezdu sastavljenu od rubina, dijamanata i velikog bisera u sredini. Dalí je neobjašnjivo dizajnirao morsku zvijezdu tako da ima grane položene sa smaragdima koji rastu iz njenih krakova. Broš također uključuje dva leptira koja se mogu pričvrstiti, a izrađeni su od dijamanata, safira i smaragda.

Prodao se ispod svoje procjene od 1 do 1,5 miliona dolara.

Art newspaper piše da je broš nekada pripadao socijalistici Rhode Islanda Rebekah Harkness (1915-1982), rodom iz Misurija koja se udala za nasljednika Standard Oila Williama Halea Harknessa u New Yorku 1947.

Harkness je bila velika ljubiteljica baleta i osnovala je Harkness Ballet Company 1964. Tokom 11 godina postojanja njene baletske kompanije, Harknessova je naručila umjetnike, uključujući Dalija, da slikaju pozadinu za predstave.

Projekat je označio početak prijateljstva između Harkness i Dalija, a kada je Harknessova umrla 1982. godine, njen pepeo je stavljen u urnu od 250.000 dolara vrijednu draguljima koju je dizajnirao Dali, u skladu s njenim željama.

Za sve ljubitelje umjetnosti: Ovog ljeta stiže film o Salvadoru Dalíju

Decenijama nakon njene smrti, Harknessin život postao je tema pjesme pjevačice Taylor Swift na pop albumu zvijezde iz 2020. zahvaljujući vezi s nekretninama između dvije žene.

Godine 2013. Swift je kupila Harknessin bivši dom – nazvan Holiday House – na obali Rhode Islanda za 17 miliona dolara u kojoj je Harkness priređivala velike zabave.

U pjesmi “The last great american dynasty” (Posljednja velika američka dinastija), Swift pjeva o Harknessinim zabavama i neslavnoj reputaciji, a u istoj spominje i “igru sa Dalijem”.

Broš koji je nekada nosila Harkness najvredniji je komad nakita koji je dizajnirao Dali koji je ikada prodat na aukciji. Dalí je 1949. potpisao ugovor s proizvođačem nakita Alemany & Company kako bi oživjeli svoje nadrealističke dizajne.

Na Christie'sovoj rasprodaji nakita u srijedu bio je i Dalijev dizajn na papiru za broš Étoile de Mer, zajedno s još jednim brošem inspiriranim grčkom mitološkom figurom Meduzom.

Zlatni broš prikazuje vijugave figure zmija optočene dijamantima, a Meduzine oči i usta sastavljene su od safira i rubina. Skica Étoile de Mer prodata je za 42.000 dolara (52.920 dolara sa honorarima) istom ponuđaču koji je kupio broš sa morskom zvijezdom, dok je broš Medusa koštao 54.000 dolara (68.040 dolara sa naknadama).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!