“Codex Atlanticus”: Skice Leonarda da Vincija prvi put u historiji na izložbi

Kultura 06. jul 202312:58 0 komentara
Reuters/Screenshot

Inžinjerske skice, nacrti iz anatomije, detalji iz arhitekture genija umjetnosti, Leonarda Da Vincija, nalaze se u više od 1.000 stranica bilježnice koje su povezane u jedan Codex Atlanticus. Dvanaest stranica iz ovog izdanja bit će slobodno za javnost na izložbi koja se "dešava jednom u životu", po prvi put u Washingtonu, D.C.

Leonardo da Vinci je poznat po mnogim stvarima. Njegov portfolio radova seže od njegovog najprepoznatljivijeg remek-djela, Mona Lize, do Vitruvijskog čovjeka i Posljednje večere. Umjetnikov sjaj bio je gotovo beskrajan, dodirujući područja umjetnosti, nauke i inženjerstva.

Da Vinci je dizajnirao bezbroj mašina, uključujući vizionarske ideje kao što su samohodna kolica i leteće mašine. Dizajnirao je dizalice za podizanje teških predmeta i oružja za upotrebu u ratu. U međuvremenu je bio i student ljudske anatomije i uglova. Njegove bilježnice su prepune znanja.

Stotine stranica sakupljene su u 12 tomova poznatih kao Codex Atlanticus u 16. vijeku, a sabrao ih je vajar Pompeo Leoni, piše MyModernMet.

Da Vincijevi spisi i skice datiraju između 1478. i 1519. Iako su zapisi obimni, samo 12 listova otputovalo je u Ameriku kako bi bili izloženi u Memorijalnoj biblioteci Martina Lutera Kinga mlađeg u Washingtonu, D.C.

Videti da Vincijeve sveske van Italije je izuzetna rijetkost. Kodeks se obično nalazi u milanskoj Biblioteci Ambrosiana.

Stranice su delikatne i izuzetno osjetljive na svjetlost. Desetak stranica koje su trenutno izložene bit će dostupne samo dva mjeseca kako bi se ograničila njihova izloženost.

Nakon što se izložba završi, one će počivati u mraku tri godine. Izložba ima ograničen kapacitet pa se preporučuje onima koji žele pogledati skice da stignu ranije u toku dana. Ako ne možete stići u DC, Codex se također može istražiti na internetu.

Da Vincijeve skice sada su izložene na izložbi pod nazivom Imagining the future u Memorijalnoj biblioteci Martina Luthera Kinga Jr. u Washingtonu, D.C., do 20. avgusta 2023. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!