“Da li smo same” daje glas ženama

Kultura 03. jun 202415:56 0 komentara

Predstava "Da li smo same" autorice i rediteljice Amile Terzimehić premijerno je izvedena u Dječijoj kući Novo Sarajevo. Predstava govori o položaju žena u BiH ali i na Bliskom Istoku i u Sjevernoj Africi. "Da li smo same" daje glas ženama koje do sada nisu imale pravo glasa.

Femicid i kontinuirano kršenje osnovnih prava žena koje oslikavaju bolnu stvarnost širom svijeta, suptilno su isprepletene teme u predstavi “Da li smo same”.

“Shvatila sam koliko ne znam kada je ta tema u pitanju, kada je u pitanju nasilje nad ženama i kod nas u BiH i na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi. Onda kada sam saznala za te neke stvari koje sam podrazumijevala i koju su negdje bili u malom mozgu, osjetila sam neku nemoć imala sam osjećaj ja ne mogu uraditi ništa da pomognem tim ženama”, kazala je Amila Terzmehić.

U srijedu 5.juna, u galeriji Srednje škole primjenjenih umjetnosti Sarajevo biće otvorena izložba maturskih radova pod nazivom “Jedna ruža”. Izložba nosi naziv po radu učenika koji je bio inspiracija za ovu izložbu.

Originalni rukopis nagrađene kompozicije “Bistra voda”, sa kojom je grupa “Regina” predstavljala Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu u Moskvi 2009. godine poklonjen je Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i dio je zbrike “Književnost i popularna kultura”.

A Kamerni teatar 55 uputio je javni poziv za prijavu na festival Dani Jurislava Korenića. Pravo prijave imaju sva profesionalna pozorišta koja su producirale predstavu u periodu od 1. januara prošle godine, do isteka roka za prijave, koja je 1. jula.

Izložba “Izazov formata” iz slikarskog fundusa Zbirke umjetničkih djela Bošnjačkog instituta postavljena je u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo u sklopu programa 26. manifestacije “Novogradski dani 2024“. Postavku čine radovi iz Zbirke umjetničkih djela Instituta, sa zastupljenim bh. autorima poput Affana Ramića, Mersada Berbera, Ismara Mujezinovića, Izeta Alečkovića i drugih slikara. Izložbu će biti postavljena do 20. juna.

A donosimo vam i djelić atmosfere sa koncerta Dubioze kolektiva na Zagreb Music Festu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!