Damjanac: Do 4% populacije ide u teatar

Kultura 26. okt 202308:31 0 komentara

U takmičarskom programu Internacionalnih teatarskih susreta Brčko Distrikta BiH ove godine je osam predstava teatara iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, koje je izabrao selektor festivala Goran Damjanac. Damjanac je kazao da nije bilo ni malo lako odabrati osam predstava za jubilarno - 50. izdanje Susreta.

“Bila je velika odgovornos s obzirom da sam na ovom festivalu prvi put u funkciji selektora, a ranije sam bio na različitim funkcijama od organizatora do umjetničkog direktora, a s obizorm da je ovo i moj rodni grad, onda je odgovornost još veća”, kazao je Damjanac i dodao da nije karakteristično da nešto kod nas traje 50 godina a posebno kad je kultura u pitanju.

Ove godine publika ima priliku pogledati osam predstava od kojih je čak tri predstave režirao Ivan Plazibat. Damjanac je kazao da je to slučajnost ali i znak da Plazibat dobro režira.

“Rećiću vam najiskrenije. Razgovarao sam sa Jasenom Bokom iz Splita i on mi je spomenuo kao “imaš tri predstave”, i ja sam tek tada shvatio da imam tri predstave koje je režirao Plazibat. Bila je čak i neka šala na Facebook-u kao “Dani Ivana Plazibata”, ali ja sam tog momka samo jednom vidio, ne poznajem ga. Ali ako je on vrijedan i dobija poslove jer je njegova estetika primamljiva publici i glumcima, zašto da ne”, kazao je Damjanac.

Na pitanje da li pozorišta imaju publiku i ko je čini Damjanac je kazao da svega 4% populacije ide u pozorište redovno.

“Do 4% populacije i to je pitanje o kojem ja svakodnevno razmišljam. Idu ljubitelji pozorišta i u ovom vremenu moderne tehnologije je pozorište bilo u krizi, kao i što je korona učinila svoje. Sve više mladih ide u pozorište i to me raduje. Stiče novu publiku. U pozorište idu ljudi koji žele međuljuski kontakt, da vide sadržaj sa živim čovjekom”, dodao je selektor Susreta koji je podržao i ideju Susreta da dječije teatarske predstave odvode u manje sredine.

“To govori o ozbiljnosti ovog festivala, da mi publiku odgajamo od malih nogu i to je praksa godinama. Bilo bi dobro i da se pozorište za omladinu malo više afirmiše, jer tu nekako gubimo publiku pa moramo da je vraćamo”, zaključuje Damjanac.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!