Dani Jurislava Korenića: “Regionalni festival” zemalja bivše Jugoslavije

Kultura 17. dec 202112:45 0 komentara
N1

U Kamernom teatru 55 u toku je 5. teatarski festival "Dani Jurislava Korenića". Publika ima priliku u devet dana pogledati osam sjajnih predstava iz regije, ali i prisustvovati promocijama knjiga.

Predstavom iz Hrvatske “Gospođica Julija” otvoren je ovogodišnji festival “Dani Jurislava Korenića”.

“Festival je zamišljen kao regionalni festival zemalja bivše Jugoslavije. Inače imamo predstave iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, čak imamo dvije predstave iz Crne Gore i tri predstave iz Bosne i Hercegovine”, kazao je Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55.

Tanja Bošković, glumica navela je da kulturni prostor nije veliki.

“Kad pogledate, mi svi igramo na konfeti, mnogo je veće englesko govorno područje, pa oni mogu da gostuju jedni kod drugih. Mi ne, ovo je malo. Učinimo, uredimo, našu kulturnu zajednicu tako da može mo mirno da komuniciramo da nam dolaze iz Sarajeca glumci da igraju u Beogradu, da dolaze iz Zagreba da igraju u Podgorici..”, kazala je ona.

Osim mogućnosti za druženje, razmjenu iskustava i gledanje predstava koje nemaju priliku pogledati na drugim mjestima, glumci ovakve festivale smatraju važnima i zbog publike.

“Da osetimo i ovaj grad, i bilo koji drugi grad u koji dođemo na neki festival, da osetimo kao svoj i da podelimo nešto sa ljudima koji dođu da nas gledaju. Ja sam presrećna što baš ova predstava gostuje na ovom prelepom festivalu, ali i da smo mi jedini predstavnici iz Srbije”, rekla je glumica  Lana Karkalajić.

Osim predstava publika ima priliku prisustvovati i promocijama knjiga, književnika iz Bosne i Hercegovine i regije, a jedna od njih je i “Kontraendorfin” Svetislava Basare. koji je i ovogodišnji predsjednik žirija festivala.

“U endokrinologijama naroda jugoistočne evrope jedna paražlezdana izraslina koja ne postoji u anatomijama drugih naroda, koja luči taj kontraendorfin, hormon nesreće. Zato je ovdje sve tako, dakle hormonalni poremećaj, ne politički problem”, kazao je književnik Svetislav Basara.

Nerzuk Ćurak, univerzitetski profesor rekao je da ono što nama radikalno nedostaje je sposobnost ljudi, javnih intelektualaca, pisaca, umjetnika, naučnika, da osvjeste sopstveni nacionalizam.

“Malo u kojoj zemlji imamo autora koji se sa svojim nacionalizmom obračunavaju na način na koji se Basara obračunava sa srpskim nacionalizmom”, dodao je.

Festival se završava dodjelom nagrada “Žan Marolt” za najboljeg glumca i glumicu, te od ove godine i nagrada “Dragan Jovičić” za najbolju predstavu. U čast nagrađenih biće izvedena monodrama “Bukača” nastala po istoimenoj knjizi Martine Mlinarević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!