Do 25.5 možete posjetiti izložbu Sarajlije o jevrejskoj baštini, kulturi i hrani

Kultura 12. maj 202313:11 0 komentara

Do 25. maja u Galeriji Novi hram biće postavljena izložba fotografija "Bamitbah" bh. umjetnika, redovnog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, Ivana Hrkaša. Radi se o seriji fotografija koja dokumentuje Jevrejsku opštinu, kulturu ali i kuhinju.

Nakon šest godina provedenih u Izraelu, Ivan Hrkaš se vraća u Sarajevo te otkriva posebno mjesto, u kojem provodi dosta vremena a potom dolazi na ideju da dokumentuje Jevrejsku opštinu i njenu kuhinju politike otvorenih vrata za sve i predstavi ih u formi knjige.

“Ova knjiga “Bamitbah” je portert jednog prostora. Ova knjiga je portret Sarajeva, jer Jevrejska zajednica po meni primjer zajedništva. U ratu, kada je kuhinja otvorena 1992., izlaskom prvog konvoja iz Sarajeva, kuhalo se u velikom loncu”, kazao je autor izložbe Ivan Hrkaš.

“Ono što je meni posebno drago u toj kuhinji jeste što je stalo vrijeme i što je to mjesto, ne samo susreta nego i stvaranja prijateljstava”, dodao je Vladimir Andrle predsjednik La Benevolencije – Jevrejsko kulturno-prosvjetno društvo.

Crno-bijele analogne fotografije prikazuju jedinstven enterijer i svu intimu tog čarobnog prostora.

“Moja fotografija, ja to zovem “slow” ili spora fotografija, gdje ostavljam sebi prostora da istražujem, gledam, promatram i da se bavim detaljima koje mi u užurbanom svakodnevnici ne uspijemo da primjetimo, i ti detalji čine život, one male stvari”, rekao je Hrkaš.

A upravo zbog tih malih stvari se Hrkaš bavi fotografijom, jer kako kaže, želi da zabilježi trenutak koji se možda nikada više neće ponoviti.

“Izložba budi emociju, jer znam sad sigurno da će ta kuhinja ostati u sjećanju ljudi. Zato kažem sa kulture sjećanja ova izložba je jako bitna”, smatra Andrle.

Ovaj projekat je omaž tom posebnom mjestu, pomalo zaboravljenom. Svjedočanstvo nečega, što s vremenom može nestati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!