Dodatna turistička ponuda tokom SFF-a: Na Žutoj tabiji prvi Festival sevdalinke

Kultura 18. jul 202312:56 0 komentara
Žuta tabija tokom ramazana
Žuta tabija tokom ramazana (Foto: Anadolija)

Prvi festival sevdalinke "Sarajevo Sevdah Soiree" bit će održan od 11. do 18. augusta u atraktivnom ambijentu Žute tabije, u organizaciji Udruženja ZUP Baščaršija i Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

U ime organizacionog tima festivala, iz Udruženja ZUP Baščaršija, Selma Bajić, istakla je da je cilj festivala promocija muzičkog i kulturnog naslijeđa te kreiranje atraktivnog turističkog proizvoda koji će Sarajevo učiniti još privlačnijom destinacijom za vrijeme Sarajevo Film Festivala.

“Zahvaljujući vrhunskim izvođačima sevdalinke koji su potvrdili svoje učešće, vjerujemo kako će publika istinski uživati u različitim aranžmanima sevdalinke, od tradicionalnih do modernih izvedbi. S velikim entuzijazom i ponosom realizujemo prvi festival, koji će, nadamo se, preći u tradiciju jer sevdah to zaslužuje”, kazala je Bajić.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Haris Fazlagić, podvlači da su ovakvi događaji Sarajevu potrebni te da je Turistička zajednica u cilju što bolje turističke ponude turistima i građanima, ovoga ljeta podržala brojne projekte čija je realizacija predviđena za otvoreni prostor i zanimljive turističke atrakcije, kao što će biti i festival “Sarajevo Sevdah Soiree”.

“Izvedbe sevdalinke na Žutoj tabiji, kao spoj tradicionalnog zvuka sa jedinstvenim ambijentom, posebno u predvečerje, sigurno je pun pogodak za uživanje i kreiranje nezaboravnih trenutaka svima koji ovdje dođu. Pozivamo građane i turiste da uz zvuke sevdaha uživaju u prelijepom zalasku sunca i pogledu na Sarajevo, i tako osjete istinski bosanskohercegovački merak”, poručio je Fazlagić.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, koja je partner projekta, Seid Škaljić kazao je da je sevdalinka naš najbolji ambasador u svijetu, te da sama jezgra Sarajeva nudi turistima priliku da stvaraju lijepe uspomene.

“Na našem se jeziku predvečerja – soiree kaže akšamluk, i mislim da će biti prelijepo kada sa ove predivne lokacije u akšamluk sevdalinka nošena vjetrom krene niz sarajevsku dolinu”, kazao je Škaljić.

Festival će otvoriti bend Divanhana poznat po izvedbama sevdalinke u novim aranžmanima nastalim uz utjecaj jazza, te pop i klasične muzike.

Članica benda Divanhana Selma Droce istakla je da su sretni što će Sarajevu 12. augusta pokloniti koncert u okviru “Sarajevo Sevdah Soiree” festivala za koji se nada da će da postane tradicija.

“Koncertom na Žutoj tabiji nastavljamo i svoju ‘Zavrzlama’ turneju započetu prošle godine, kojom šaljemo sevdah i ljubav u svijet. U tom periodu Sarajevo će svakako biti središte filmske umjetnosti i puno ljudi iz različitih krajeva svijeta te smo stoga beskrajno zahvalni na prilici da prezentujemo svoju kulturnu baštinu”, kazala je članica benda Divanhana kojeg je britanski muzički magazin Songlines 2022. godine proglasio najboljim bendom u svijetu.

Osim Divanhane publika će moći poslušati i koncert Mustafe Šantića, odnosno “Sevdi Mustafa benda” koji svojim radom nastoji sačuvati sevdalinku od zaborava. Tradicionalnu bosanskohercegovačku ljubavnu pjesmu izvodit će i sazlija Jusuf Brkić te Zanin Berbić, etnomuzikolog i interpretator sevdalinke, čiji repertoar čine rijetko pjevane i pomalo zaboravljene sevdalinke.

Dio programa je i nastup Armina Muzaferije čija je interpertacija sevdalinke na Festivalu u Zenici prepoznata i nagrađena kada mu je bilo samo 12 godina, dok će “Sarajevo Sevdah Soiree” zatvoriti pioniri sevdaha 21. stoljeća, Mostar Sevdah Reuinion, bend čiji jedinstveni stil izvođenja podrazumijeva kombinaciju sevdalinke sa jazz, bules, soul i etno muzičkim elementima.

Karte se mogu kupiti od ponedjeljka, 24. jula na Žutoj tabiji i manifestaciji Ljeto na Vilsu na Vilsonovom šetalištu, te putem online platforme kupikartu.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!