Dvostruki oskarevac spreman da odustane od predstavljanja Irana

Kultura 21. nov 202118:01
Asghar Farhadi
Izvor: Asghar Farhadi (John MACDOUGALL / AFP)

Čuveni iranski reditelj Asghar Farhadi oštro je kritikovao iransku vladu u otvorenom pismu i rekao da je spreman da odustane od predstavljanja svoje zemlje na narednoj dodjeli Oscara.

„Kako mogu lažno da me vezuju za vladu čiji ekstremistički mediji posljednjih godina nisu prestali da me uništavaju, marginalizuju, stigmatizuju“, napisao je reditelj na svom Instagram nalogu u obraćanju onima koji ga optužuju da zauzima dvoličan stav prema vlastima.

Reditelj koji živi između Irana i inostranstva napravio je većinu filmova u zemlji. Njegov posljednji film „Heroj“ snimljen u Širazu izabran je da predstavlja Iran na predstojećoj dodjeli Oscara.

„Eksplicitno sam izrazio svoj stav o patnjama koje je (država) nametala godinama naciji“, rekao je on pominjući represiju demonstracija 2017. i 2019. i „svirepu diskriminaciju“ žena kao i upravljanje zdravstvenom krizom.

„Ako vas predstavljanje mog filma u ime Irana na Oscarima dovodi do zaključka da sam pod vašom zastavom, izričito izjavljujem da nemam nikakav problem da poništim tu odluku. Nisam nikad imao ni najmanji afinitet prema vašem stavu i vašim retrogradnim idejama mada nikad nisam do sada govorio o progonu kome ste me izložili. Oduzimali ste mi pasoš na aerodromu u više navrata i organizovali sesije ispitivanja“, rekao je on u obraćanju vlastima.

Asghar Farhadi je već predstavljao Iran na dodjeli Oscara četiri puta od 2009. godine.

On se proslavio filmom „A Separation (Razvod)“ iz 2011. godine, koji je dobio Oscara i Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku, Cezar za najbolji strani film i Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu.

Reditelj je 2017. godine ponovo dobio Oscara za najbolji strani film za ostvarenje „The Salesman (Trgovac)“.

Reagujući na ovo otvoreno pisma konzervativni iranski list Kajhan je izrazio veliko žaljenje što je država izabrala Asghara Farhadija da prestavlja zemlju na dodjeli Oscara.

„Festivalske nagrade i strane investicije su očigledno promijenile Farhadija i ohrabrile ga da daje mračnu i prljavu sliku Irana“, napisao je list.

S druge strane list Šarg napisao je „slika Farhadija ne odgovara ni onima koji ga hvale ni onima koji ga kude u Iranu“. On je, kako je naveo list, uvijek jasno izražavao svoje stavove o društveno-političkim pitanjima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar