“Ekskurzija” najbolji bh. film u 2023.

Kultura 23. aug 202416:20 0 komentara

Uoči ceremonije proglašenja najboljih, koji će biti ovjenčani sarajevskim srcem i zatvaranja 30. po redu Sarajevo Film Festivala, danas su dodijeljene partnerske nagrade.

Na prigodnoj ceremoniji na Festivalskom trgu kraj Narodnog pozorišta u Sarajevu danas su proglašeni laureati partnerskih nagrada 30. SFF-a.

Komisija za nagrade „Ivica Matić“, koju dodjeljuje Udruženje filmskih radnika BiH pripala je za 2023., rediteljici Uni Gunjak, sineastkinji koja je i u žiriju Takmičarskog programa 30. SFF-a, za film „Ekskurzija“, odlučio je žiri u sastavu: Elma Tataragić, Alena Džebo i Nermin Hamzagić.

Isto udruženje priznanje „Ivica Matić“, ali za ukupan doprinos bosanskohercegovačkom filmu, darivalo je Šemsudinu Gegiću.

Žiri Nagrade za bh. studentske filmove, u sastavu: Emina Omerović, Alen Muratović i Zdenko Jurilj, odlučio je da lauretkinja priznanja za najbolje ostvarenje bude studentica Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Isidora Ratković za naslov „Sretno, Saro“. Specijalnu nagradu žirija ponijela je Sara Ristić za film „Sutra ćemo kupiti ribice“, a specijalni pomen Lea Tošić s Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci za „Zanzibar 4K kolorizovano“.

Članice Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika Sara Radusinović i Alena Džebo za mentora nagrade „Amira Lekić“ za 2024. godinu proglasile su direktora SFF-a Jovana Marjanovića.

Žiri, kojeg su činili Mathieu Janssen, Stanislaw Liguzinski i Katya Trichkova, odlučio je da će u kandidaturu za nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film ići ostvarenje „Zima“, lojeg potpisuju Tomek Popakul i Kasumi Ozeki.

Nagrade „Cicae“ međunarodne konfederacije umjetničkih bioskopa, po sudu komisije u sastavu: Bruno Castro, Monica Naldi i Franco Savelli, otišla je slovenačkom filmu „Obiteljska terapija“ Sonje Prosenc. Ova nagrada podrazumijeva da će film, koji je i u trci za Srce Sarajeva u glavnom, Takmičarskom programu 30. SFF-a, dobiti posebnu podršku kad je posredi distribucija, prikazivanje i dopiranje do publike, u mreži sastavljenoj od 3.000 bioskopa.

A nagradu koju dodjeljuje portal Cineuropa, posvećen evropskoj kinematografiji i njenim autorima, dobio je film „Tri kilometra do kraja svijeta“. Ovaj film, koji je režirao Emanuel Parvu, „nesporno posjeduje umjetničke kvalitete, i promoviše ideje evropskog dijaloga i integracije“, obrazložio je žiri u sastavu: Mira Staleva i Tomislav Topić. Ovo priznanje podrazumijeva i novčani iznos od 5.000 evra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!