Festival Baščaršijske noći: Sutra “Sefardska noć”

Kultura 05. jul 202315:43 0 komentara
BKC KS

"Sefardska noć", tradicionalni je program koji se dugi niz godina dešava u okviru Festivala Baščaršijske noći, a u okviru kojeg se predstavljaju sefardski običaji i tradicionalna hrana iz bogate sefardske kuhinje. Ove godine, "Sefardska noć" će se održati u četvrtak, 6. jula, u 20:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru KS. U okviru programa "Dua Evoéh" (Španija) izvest će neke od najljepših sefardskih romansi.

Posjetioce će kroz program voditi čuvar sefardske tradicije, istoričar, dr. Eli Tauber.

Udruženje Hagada, koje je idejni i kreativni nosilac aktivnosti oko organizacije programa Noć sefardske kuhinje predstaviće tradicionalnu hranu iz bogate sefardske kuhinje. Posjetioci će moći da kušaju jela, ali i kolače napravljene po receptima i kulinarskoj tradiciji balkanskih Sefarda.

Već tradicionalno uz priču o sefardskoj kuhinji i uz prezentaciju sefardskih jela, priređuje se i koncert sefardskih romansi.

Tako će tokom večeri bit održan koncert najljepših sefarskih romansi u izvođenju neponovljivog “Dua Evoéh”, koji čine Ariana Barrabes Romeo (glas i udaraljke) i Jesús Olivares Heredia (gitara, lutnja, harfa, baglama i oud). Duo povezuje ostavštinu Flory Jagode, bh kantautorice i interpretatorice pjesama na ladino jeziku bosanskih Sefarda, onako kako ju je ova umjetnica poznavala u djetinjstvu, odnosno s instrumentacijom mediteranskih sefardskih zajednica, praveći zvučni koloplet između tambura i lutnji.

Različiti formati nastupa “Dua Evoéh”

Duo Evoéh nastupa u različitim formatima, od jednostavnog dua pa sve do velikih ansambala, a program često uključuje i ples.

Počevši od 2012. godine izdali su pet albuma, dok su još dva u pripremi. Duo je također aktivan u vođenju intenzivnih radionica na temu “Uvod u sefardske pjesme – usmene tradicije: kako pjevati i svirati ‘framedrum'” (što uključuje i vrstu defa i različite vrste udaraljki). Dio radionica bavi se i “Kreativnom harmonijom”, koja daje pregled osnova muzičke kompozicije i razvija resurse za muzičko aranžiranje pjesama.

BKC KS
BKC KS
BKC KS

U repertoaru dua Evoéh možemo pronaći sefardske napjeve koji su izraženi u europskoj srednjovjekovnoj muzici, zatim u marokanskoj, turskoj, grčkoj, bugarskoj, flamanskoj, simfonijskoj i suvremenoj muzici. Nijedna nije autentičnija, ili čišća od bilo koje druge, one su samo manifestacija iste sefardske tradicije, koja se ne boji preuzeti muziku kao sredstvo izražavanja.

Koncert u BKC-u se organizuje u saradnji sa ambasadom Kraljevine Španije, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!