Festival Exit otvoren iz svemira

Kultura 07. jul 202307:47 0 komentara
Anadolija

Najveći regionalni festival Exit, počeo je sinoć na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a tokom četiri dana nastupiće na desetine domaćih, regionalnih i svjetski poznatih izvođača u raznim muzičkim žanrovima. Ovoga puta organizovana su čak tri otvaranja festivala: prvo je bilo na bini Pacha mama uz nastup Sarasva­ti Dru­na ben­da, a sla­vlje je po­tom na­sta­vlje­no na Dens are­ni, uz per­for­mans Vi­lan Mar­kus. A finale prvog dana biće otva­ranje festivala iz sve­mi­ra uz motivacionog govornika Obrija Markusa, javlja Anadolu.

“Da, svrha ova tri otvaranja je promovisanje koncepta koji mi zovemo “nova zemlјa“. Možda nekome deluje kao utopija, ali to je prostor, nije to zemlјa u fizičkom smislu, već više prostor lјudi koji se jedni s drugima ophode sa lјubavlјu, u dobroj energiji, dobrom duhu, bez podela i svađa. To je poruka mira i zajedništva koju šalјemo u cijelom svijetu“, rekao je direktor i osnivač festivala Exit Dušan Kovačević, koji je ispred Pacha mama bine otvorio festival držeći u naručju tromjesečnu kćerku.

Anadolija

On je obrazložio i kako je došlo do toga da Exit ima svemirsko otvaranje.

“Spontano je došlo do toga. Mi smo kampanju ove godine nazvali “Exit Universe“ i onda su nam se javili lјudi iz Svemirskog komiteta i rekli da imaju satelit i ponudili nam mogunćnost otvaranja iz svemira. I nazvali su satelit „Exit“ i on će proletjeti iznad Srbije u vrijeme otvaranja“, pojasnio je Kovačević.

Zvijezde večeri biće, nakon centralne ceremonije otvaranja, britanski bend The Prodigy, koji se na Petrovaradinsku tvrđavu vraćaju u izmijenjenom sastavu, nakon smrti le­gen­dar­nog pjevača Ki­ta Flin­ta, ko­ji je pre­mi­nuo 2019. go­di­ne. A oko ponoći uslijediće veliki vatromet, kojim se, tradicionalno, već 23 godine obilježava početak ovog muzičkog festivala.

Iz Exit fe­sti­va­la oče­ku­ju re­kord­nu po­sje­tu, te da će to­kom če­ti­ri da­na proći više od 200.000 lju­di iz pre­ko 120 ze­ma­lja. Naj­veći broj inostranih gostiju ove godine dolazi iz susedne Hr­vat­ske, za­tim iz Tur­ske, Sje­ver­ne Ma­ke­do­ni­je i Bu­gar­ske, ali i iz dru­gih kra­je­va svije­ta, od SAD-a i Mek­si­ka, pa do Austra­li­je i No­vog Ze­lan­da.

Anadolija

Na festivalu će do ne­djelje, 9. ju­la, na Pe­tro­va­ra­din­skoj tvrđa­vi između ostalog, nastupiti kult­na rep gru­pa Wu-Tang Clan, Gre­mi re­kor­der Skril­lex, kao i broj je­dan svjet­ske elek­tron­ske sce­ne Eric Prydz, za­tim Ni­na Kra­vic, Ame­lie Lens, In­di­ra Pa­ga­not­to, Ales­so, Di­mi­tri Ve­gas & Li­ke Mi­ke, Mah­mut Or­han i mno­gi dru­gi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!