Film “Djed Mraz u Bosni” nastavlja festivalskim životom: Dočekan sa oduševljenjem širom BiH

Kultura 26. aug 202420:57 0 komentara

Nakon svjetske premijere na 30. Sarajevo film festivalu, film "Djed Mraz u Bosni" u režiji Emira Kapetanovića, predstavljen je publici u Bugojnu, a potom i u Bihaću, na filmskom festivalu. U Bugojnu, gdje je film i sniman, dočekan je sa oduševljenjem publike.

“Djeda Mraz u Bosni” se bavi apsurdnim ponašanjem odraslih koji svojim iracionalizmom uništavaju budućnost svoje djece.

Rijad Gvozden, glumac:

“Ono što je dobro sa ovim filmom, nasmijaće nas, razveseliti, ali će nas u jednom trenutku rastužiti. Bićemo tužni što živimo u takvom svijetu, okruženi takvim ljudima koji robuju nečim što je bilo prije 30 godina i te promjene koje nas razdvajaju, ali je Emir to na fin i suptilan način proveo.”

Glumački ansambl kreće na turneju sa predstavom o Djedu Mrazu kako bi proširili praznično veselje u malim mjestima po BiH. Dok su djeca oduševljena, pojava Djeda Mraza ponovo rasplamsava stare sukobe među odraslima.

Emir Kapetanović, reditelj:

“To je jedna komedija apsurda, jedna, mi je volimo nazivati u ekipi “Bajka o Djeda Mrazu u Bosni i Hercegovni”. Snimali smo nekih mjesec i po dana u Bugojnu.”

Vahid Duraković, scenarista:

“Film je sniman u Bugojnu, manji dio u Donjem Vakufu, veliki dio glumačke ekipe sa manjim ulogama, statista iz Bugojna, tako da smo ovdje malo više emotivniji nego u Sarajevu.”

U filmu igraju Mirvad Kurić, Zana Marjanović, Miraj Grbić, Mirza Tanović, Saša Oručević i drugi.

Zana Marjanović, glumica:

“Jako je lijep, baš je lijep. Meni je bilo lijepo za gledati. Nisam se bavila sobom, nisam tražila svoje greške, šta bih mogla bolje… nego baš kao jednu cjelinu. Baš sam uživala.”

Nakon Sarajeva, Bugojna i Bihaća, Djeda Mraz nastavlja sa festivalskim životom a potom kreće i kino distribucija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!