Serija “Nobelovac” donosi odgovor na pitanje ko je bila Milica Babić Andrić: “To je velika ljubavna priča. Bez nje ne bi bilo Ive”

Kultura 20. aug 202421:55 0 komentara

Juče je publika SFF-a imala priliku pretpremijerno pogledati seriju "Nobelovac" u režiji Borisa Simovića. Glavna ženska uloga pripala je glumici Selmi Alispahić. Riječ je o seriji koja govori o nobelovcu Ivi Andriću. Alispahić je bila gošća N1 Specijala povodom Sarajevo Film Festivala.

“Svi u ekipi smo pozitivno iznenađeni reakcijom publike. Divne su reakcije bile, bilo je i suza i smijeha, stvarno smo nekako mirni poslije togaa To je prvi put da serija izlazi pred publiku i prvi put sam je vidjela montiranu. Uradili smo dostojanstven posao koji odgovara ličnosti o kojoj se radi. Svi jedva čekamo da serija bude prikazana pred širom publikom”, kazala je Alispahić za N1.

Serija počinje 1961. ali se vraća u 1918, 1940-e, 1957. i ostale godine koje su, kako kaže, bile komplikovane u životu Andrića i kada je morao donositi odluke.

“Serija je zasnovana na temeljitom i dubokom istraživanju”, navela je Alispahić.

Ona je u ovoj seriji glumila suprugu Milicu za koju kaže da je izabrala da bude u njegovoj sjeni.

“To je velika ljubavna priča. On je sam napisao da je ona bila pametna i dobra žena u svemu. Napisao je i dirljive rečenice kada je umrla. Ta žena je imala veliki uticaj na Ivu Andrića, on je to priznavao, ali ona je to tako diskretno radila i poštovala je njegov prostor. Mislim da ne bismo imali djela Ive Andrića bez Milice Babić Andrić”, kazala je Alispahić.

Detalje o ovoj seriji i njenoj ulozi pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!