(FOTO) Otkrivanjem ploče ‘Blago evropske filmske kulture’ ozvaničena titula Evropske filmske akademije za sarajevsku Baščaršiju

Kultura 18. aug 202413:02 0 komentara
N1/F.Z.

Evropska filmska akademija uvrstila je sarajevsku Baščaršiju na listu "Blago evropske filmske kulture" u aprilu ove godine, a tim povodom danas je na platou preko puta Sarajevske vijećnice otkrivena ploča na kojoj je naveden ovaj važan podatak za filmsku umjetnost, Grad Sarajevo, ali i Bosnu i Hercegovinu. Svečanoj ceremoniji su prisustvovali predstavnici vlasti, filmskih udruženja i direktor Evropske filmske akademije Matthijs Wouter Knol.

Ove godine Bosna i Hercegovina se sa ponosom upisala na mapu evropskih filmskih blaga prestižne Evropske filmske akademije. Sarajevska Baščaršija se tako našla među osam novih lokacija koje su se pridružile 41 evropskoj lokaciji već prepoznatoj kao filmsko blago.

N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.
N1/F.Z.

Ovo priznanje je dio šire inicijative Evropske filmske akademije usmjerene na očuvanje i promociju evropske filmske baštine. Novi Odjel za evropsku filmsku baštinu od svog osnivanja 2022. godine uspostavio je mrežu nacionalnih filmskih akademija, kinoteka i filmskih arhiva posvećenih očuvanju i promociji filmskih klasika našeg kontinenta.

Status filmskog blaga koji je dodijeljen Baščaršiji značajno će doprinijeti njenoj promociji, privući inostrane filmske radnike i turiste, te pomoći u očuvanju ovog dragocjenog kulturnog naslijeđa.

Kompanija Telemach podržala je realizaciju izuzetno značajnog projekta “EVROPSKO FILMSKO BLAGO – BAŠČARŠIJA” u saradnji sa Udruženjem filmskih radnika FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!