Galerija Novi Hram: Otvorena samostalna izložba “Sublimacija antropomorfnog”

Kultura 17. feb 202310:56 0 komentara
N1 BiH

U okviru 39. Internacionalnog festivala Sarajevska zima, u galeriji Novi Hram otvorena je prva samostalna izložba umjetnice Hane Pašić. Izložba je inspirisana tematikom koja potiče iz teologije.

Putem medija fotografije i fotomanipulacije, autorica Hana Pašić, bavi se temom sedam smrtnih grijeha i sedam svetih vrlina.

“Uvijek me je interesovala tematima monoteizma i općenito religije, jer smatram to jednom od svojih životnih misija da izučavam teologiju monoteizma i tako sam počela da radim svoj diplomski rad još na četvrtoj godini na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu”, kazala je autorica izložbe Hana Pašić.
Umjetnica odstranjuje razlike između dobrih i loših djela, grijeha i vrline, istovremeno upućujući na moć ljudske podsvijesti pri pravljenju izbora.
“Govori o ljudskim karakterima, reakcijama i ona ih montira i demontira preko glave, portreta koji su vezani za njenu generaciju, tako da od lijenosti, srditosti, zahvalnosti, darežljivosti… ona pokazuje kako funkcioniše mozak”, kazao je direktor festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić.
“Koncept izložbe “Sublimacija antropomorfnog” predstavlja borbu svakog pojedinca koji se bori sa svojim demonima kroz život”, dodala je Pašić.
Preuzeta znanja iz istraživanja monoteizma, kosmosa, mitova i legendi, umjetnica sklapa u jedinstvenu izložbu radova koju predstavlja kao svojevrsnu ikonografiju 21. vijeka.
Galerija Novi Hram će u budućnosti svoj prostor prvenstveno ustupiti mladim umjetnicima za prezentaciju svojih djela.

“Hoćemo da napravimo da ovo mjesto bude mjesto kulture, hram kulture, da se mladi umjetnici, pošto je jedna od naših misija da podržavamo mlade umjetnike, da im damo jednu platformu gdje se mogu iskazati jer znamo kako je u našem društvu, kultura je na najnižim granama, ali to je naš doprinos da pomognemo ljudima”, kazao je Vladimir Andrleispred Galerija Novi hram.

Izložba “Sublimacija antropomorfnog” se realizuje u okviru 39. izdanja festivala Sarajevska zima, koji do 21.marta donosi brojna kulturna dešavanja u glavni bh. grad.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!