Glas jedne generacije koja mijenja svoj položaj u društvu

Kultura 16. jan 202419:29 0 komentara

U koprodukciji udruženja "Život sa Down sindromom FBiH“ i Sarajevskog ratnog teatra u četvrtak će premijerno biti izvedena predstava "Up and Down" u režiji Ermina Brave. Prva repriza je dan kasnije, u petak 19. januara na sceni SARTR-a.

“Up and Down” je dokumentarna predstava koja je nastala kao rezultat višemjesečnog rada s mladim s Down sindromom.
Predstava govori o njihovom pravu na kulturu, ne samo kao konzumenti, nego i kao autori kulturnog dobra, što je definisano i zagarantovano UN konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom koje je BiH ratificirala 2010.

“Ova predstava se može posmatrati i sa tog aspekta gdje mladi progovaraju o onome što njih tišti i o onome što njima smeta i iz tih njihovih rečenica možemo vidjeti i određene barijere na koje oni nailaze”, kaže Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja “Život sa Down sindromom”.

A to je često svijest društva koje je puno predrasuda i stereotipa. Upravo zbog toga, predstava je glas jedne generacije koja mijenja svoj položaj u društvu.

“Stvarno su hrabri, izuzetno posvećeni, otvoreni, spontani, jednostavni, a u isto vrijeme i komplikovani, jaki, vrlo ranjivi, duhoviti beskrajno…to ćete vidjeti”, ističe Ermin Bravo, reditelj.

“Mi svi jesmo posebni, mi svi jesmo i problematični i teški ponekad, ali ono čime nas oni uče jeste da je jednostavnost nekada najjednostavnija, i najlakši put i da bez ikakvih predrasuda, sa velikom empatijom i razumjevanjem, oni se tako otvaraju, nude vam nevjerovatne poglede na svijet, energiju”, dodaje Alena Džebo, glumica.

Šest mladih i talentovanih glumaca progovaraju o hrabrosti, samostalnosti, pravima koja im pripadaju ali i o barijerama i izazovima sa kojima se suočavaju u društvu.

“Drago mi je što sam dio predstave “Up and down”. Puno sam toga naučila. Drago mi je da sam upoznala profesoricu Amilu Terzimehić i profesora Ermina Bravu, puno su nas toga naučili, da budemo ambiciozni, iskreni i otvoreni”, priča Selma Hodžić, glumica.

Kroz ovu predstavu mladi pokazuju da su itekako svjesni svog položaja, a želje i strahove otvoreno dijele sa publikom.
Rad kroz umjetnost i slobodu koju ona daje, omogućava im brže učenje i savladavanje određenih vještina koje su im jako bitne, ne samo za stvaranje kulturnih sadržaja, nego za samostalnost, a to je upravo ono što udruženje “Život sa Down sindromom” radi, kazala je Kujović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!