Grčka ministrica oštro kritikovala Britanski muzej zbog modne revije: “Nulto poštovanje prema remek-djelima”

Kultura 21. feb 202417:04 0 komentara
YouTube

Grčka ministrica kulture Lina Mendoni kritikovala je Britanski muzej zbog organizovanja modne revije (tokom Londonske sedmice mode) u muzejskoj galeriji, a u kojoj se nalaze skulpture s Partenona. Grčka već dugo poziva da se iste vrate u Atinu.

Britanski dizajner Erdem Moralioglu iskoristio je muzejsku galeriju Duveen, u kojoj su Partenonske skulpture izložene stalnoj postavci, za lansiranje kolekcije jesen/zima 2024. svog brenda Erdem.

“Organizovanjem modne revije u halama u kojima su izložene skulpture Partenona, Britanski muzej još jednom dokazuje svoje nulto poštovanje prema remek-djelima Feidije”, rekla je Mendoni, grčka ministrica.

Navedeno je da direktori Britanskog muzeja “banaliziraju i vrijeđaju ne samo spomenik već i univerzalne vrijednosti koje on prenosi”, piše artnews.

Ministricina kritika muzeja nastavlja višestoljetni spor kulturnih stručnjaka i vladinih zvaničnika oko toga da li partenonske mermere treba vratiti Grčkoj ili ostati u kolekciji Britanskog muzeja, gdje se nalaze od 1832.

Skulpture su ušle u muzej zbirka početkom 19. stoljeća nakon što je britanski diplomata Thomas Bruce, grof od Elgina, uzeo dijelove hrama Partenona u Atini i donio ih u Englesku.

Grčki zvaničnici su tvrdili da su predmeti ukradeni, negirajući tvrdnje Ujedinjenog Kraljevstva da su nabavljeni legalno.

Dugogodišnji spor

Muzej se decenijama oslanjao na zakon iz 1963. godine koji zabranjuje britanskim muzejima da odustanu od kulturno značajnih objekata.

U 2023. tenzije između dvije zemlje zbog spornih radova nastavile su eskalirati. U januaru prošle godine Mendoni nije uspjela da ispregovara ugovor o dugoročnom zajmu sa Britanskim muzejom.

Nakon toga, u novembru, britanski premijer Rishi Sunak otkazao je planirani sastanak sa grčkim premijerom Kyriakosom Micotakisom kako bi se razgovaralo o potencijalnoj rezoluciji.

Do decembra, Mendoni je tražila da se spomenik kulture vrati, obećavajući trgovinski sporazum koji bi osigurao da će prazni prostor u galeriji u kojoj se nalaze skulpture moći nastaviti da prikazuje grčke antikvitete.

U saopćenju, Mendoni je ostala čvrsta na stavu Grčke, rekavši da ne priznaje “jurisdikciju, posjed i vlasništvo” Britanskog muzeja nad skulptura.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!