Hor Hamza objavio novi album uoči ramazana, Burhan Šaban gost na jednoj pjesmi (VIDEO)

Kultura 09. mar 202410:11 0 komentara

Album „Iskreno“ šesti je po redu studijski materijal sarajevskog sastava „Hor Hamza“, i predstavlja jedan vid akumulirane energije koja se među članovima akumulirala tokom nekoliko posljednjih godina.

Na albumu su sarađivali s renomiranim izvođačem islamske duhovne muzike, hafizom Burhanom Šabanom i to na pjesmi „Mrva“. Na albumu se nalazi ukupno devet numera, od čega su dvije ilahije i sedam autorskih pjesama, a sve je upakovano u jedno sinhroniziranu priču, što je i do sada bila praksa sastava.

“Ono po čemu se album „Iskreno“ razlikuje od prethodnih studijskih materijala „Hora Hamza“ jeste prije svega to što je svih devet numera ekranizirano, odnosno za svaku je snimljen i video spot, te je upravo i promocija albuma koja je upriličena 28.02.2024. godine u Kino sali Novi Grad, zapravo predstavljala jedinstven estradni događaj na ovim prostorima, baš iz razloga što je osmišljena kao integralno premijerno predstavljanje kako audio, jednako tako i video materijala kao njihovog sastavnog dijela”. Također, posebno bitno za naglasiti je i to da je ovo prvi studijski materijal za koji je član sastava Imer Dulaš aranžirao šest od ukupno devet numera”, navode iz Hora Hamza.

Ističu kako su posebno sretni i zbog činjenice da su sve etape nastajanja albuma u najvećem dijelu zapravo iznesene upravo od samih članova sastava – od tekstova i muzike čiji je autor Kenan Hadžifejzović, aranžmana koji su djelo Imera Dulaša, zatim samog artworka, odnosno grafičkog rješenja covera albuma koji je osmislio i dizajnirao Haris Stambolić, kao i to da su članovi aktivno bili uključeni i u sve produkcijske i post-produkcijske segmente snimanja video-spotova.

Muzički producent i osoba koja se pobrinula da sve ono što su zamislili članovi bude na visokom produkcijskom nivou bio je Eldin Huseinbegović, a pored gore spomenutog hafiza Burhana Šabana na albumu su određene gostujuće dionice imali još i Mustafa Širbić, ansabl „Art Vivo“ na pjesmi „Iskreno“, naš proslavljeni glumac sa holivudskim iskustvom Rešad Strik na numeri „Zbog ljudi“, te Idriz Hasanović na pjesmi „Ćutanja“.

Kreiranje video spotova povjereno je nekoliko različiti produkcijski kuća, pa je tako ekranizacija numera: „Kraljica“, „Mrva“, „Nemdehul Hadi“ i „Očna zjenico“ djelo produkcijske kuće „Goldenscreen Studio“, „Na pogled daleko“ produkcije „Mediacontrol“, zatim je za pjesme „Iskreno“ i „Ćutanja“ spotove uradila „Felina Visuals“, dok su za numere „… I dalje“ i „Zbog ljudi“ potpisale produkcije „One Moment“ („… I dalje“) i „Sarajevofly“ („Zbog ljudi“).

„Hor Hamza“ je ove godine i ovim novim albumom obilježio trideset i prvu godišnjicu svog osnivanja i kao takav sigurno spada u jedan od najstarijih muzičkih kolektiva u Bosni i Hercegovini. Ono što se kao interesantno također veže za ovaj sarajevski sastav jeste da kroz godine nije mnogo mijenjao članstvo, odnosno da nikada svom projektu nisu pristupali isključivo kao alatu posredstvom kojeg se žele muzički izraziti, već prije svega kao platformi na kojoj egzistiraju i kao kolektiv obrazuju svoj vlastiti privatni ambijent. “Hor Hamza” danas broji ukupno dvanaest članova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!