Izašla je serija Pingvin, Colin Farrell osvaja kritičare: “Bit će zatrpan nagradama”

Kultura 22. sep 202409:23 0 komentara
nbc

NA HBO-U je ovog tjedna premijerno prikazana dugoiščekivana serija The Penguin, s Colinom Farrellom u glavnoj ulozi. Farrell ponovno tumači zlikovca Oswalda "Oza" Cobblepota, poznatog iz filma The Batman iz 2022. godine, u kojem je glumio istu ulogu. Riječ je o spin-offu Batmana koji se fokusira na priču o Pingvinovom usponu u kriminalnom podzemlju Gothama, a Guardian je ovoj seriji dao pet zvjezdica.

Radnja smještena nakon filma The Batman

Radnja serije odvija se tjedan dana nakon događaja iz filma The Batman. Prati Cobblepota, poznatijeg kao Pingvina, dok pokušava postati kralj Gothamovog kriminalnog podzemlja nakon smrti moćnog šefa Carminea Falconea. No, put mu neće biti lagan jer se suočava s opasnom suparnicom, Sofijom Falcone (Cristin Milioti), kćerkom ubijenog kralja podzemlja.

Serija kao “Sopranosi za mlađu generaciju”

Kako je primijetila Lucy Mangan, TV kritičarka za Guardian, serija The Penguin više podsjeća na Sopranose za mlađu generaciju, nego na klasični dio Batmana. Iako se radnja nastavlja nakon katastrofalnih događaja u Gothamu, Batman se uopće ne pojavljuje. Umjesto toga, sva zloba prikazana u seriji, uključujući Cobblepotovu, vrlo je ljudske prirode.

Carmine Falcone, Pengvinov šef i vođa kriminalne obitelji, ubijen je na kraju filma The Batman, a njegovom smrću nastaje vakuum moći u Gothamu. Serija prati Pingvinove pokušaje da se uzdigne s pozicije gangstera srednje razine, kojem je povjereno vođenje noćnog kluba i dijela narkobiznisa, ali koji nikada nije bio potpuno prihvaćen. Njegova duboka čežnja za poštovanjem ono je što ga motivira da dominira Gothamom. Kako Mangan naglašava, The Penguin nije samo još jedan nastavak poznate franšize, već kompleksna priča koja nudi mnogo više od pukog zarađivanja na staroj slavi.

Brutalni sukobi i dinamični likovi

Serija odmah pokazuje svoju brutalnost i ozbiljnost kada Pingvin s lakoćom ubije Carmineovog sina i nasljednika Alberta. Emocionalno snažan sukob između njih dvojice gotovo je jednako bolan kao i sama Albertova smrt, čime gledatelji od samog početka shvaćaju da je riječ o seriji koja nadmašuje očekivanja, ističe Mangan.

Ističe i da Cristin Milioti briljira u ulozi Sofije Falcone, Albertove mnogo sposobnije sestre. Ona je nedavno puštena iz azila Arkham, gdje je provela deset godina zbog navodnih ubojstava. Između nje i Pingvina stvara se složen odnos – on je nekoć bio njezin vozač, a i ona, poput njega, zna kako je biti podcijenjen i u sjeni nesposobnih muškaraca. No, njihov odnos postaje napet, a zatim se raspada kada Sofija počinje sumnjati da je Pingvin imao veze sa smrću njezinog brata.

Victor – Pingvinov novi štićenik

Kako bi ojačao svoju poziciju, Pingvin regrutira tinejdžera Victora (Rhenzy Feliz), nježnog dečka koji je izgubio obitelj u poplavi u Gothamu i sada samostalno pokušava preživjeti. Victor postaje njegov vozač i asistent, a njihova veza puna je trenutaka nježnosti koji pokazuju što bi Pingvin mogao postati da su okolnosti bile drugačije.

Kako serija napreduje, uvodi se lik Pingvinove mentalno nestabilne majke Francis, koja postaje ključan dio njegovog identiteta i pomaže gledateljima razumjeti Cobblepotovu složenu osobnost. Mangan ističe kako serija s lakoćom balansira između Cobblepotovih uspona i padova, držeći publiku u napetosti dok ga gledaju kako se neprestano bori između trijumfa i katastrofe.

Colin Farrell kao zvijezda serije

Iako je Farrell skriven ispod slojeva proteza do te mjere da je neprepoznatljiv, Mangan ga opisuje kao pravo otkriće u seriji. Njegova izvedba vješto održava očaj podcijenjenog, nevoljenog čovjeka, koji se krije ispod maske nemilosrdnog ubojice. Povremeni trenuci u kojima se naziru tragovi čovjeka kakav je mogao biti dovoljno su česti da gledatelji žale za njegovim gubitkom.

Prema Mangan, serija The Penguin je više od pukog nastavka slavne franšize. S dinamičnom radnjom, duboko razrađenim likovima i izvedbama, pogotovo Colina Farrella, ova serija osvaja srca već postojećih obožavatelja i privlači nove. Mangan zaključuje da će Farrell vjerojatno biti zatrpan nagradama piše Index.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!