Izgleda da je nije ni pročitao: Rijetka knjiga koju je Karl Marx poklonio Darwinu bit će izložena u njegovom domu

Kultura 22. feb 202411:41 0 komentara
Youtube

Rijetka knjiga koju je Karl Marx poklonio Charlesu Darwinu 1873. godine, a njezin primatelj je možda nije ni pročitao, vraća se u dom engleskog naučnika radi javnog izlaganja nakon što su obavljeni konzervatorski radovi.

Utemeljitelj komunizma poslao je ocu evolucijske teorije primjerak “Kapitala”, svoje kritičke analize kapitalizma, osobno upisavši na početnoj stranici: “Od iskrenog poštovatelja Karla Marxa“.

Ali čini se da je ‘bromansa’ bila jednostrana. English Heritage, dobrotvorna organizacija koja se brine za Darwinov dom u Kentu u jugoistočnoj Engleskoj, rekla je da su stranice ostale povezane na vrhu od procesa uvezivanja.

To sugerira da je Darwin odustao od bilo kakvog pokušaja čitanja, kažu iz dobrotvorne organizacije, ili zato što ga se nije dojmilo ili njegov njemački nije bio savršen. Trebalo mu je i gotovo tri mjeseca da napiše odgovor, a čak i tada je nedostajalo njegove uobičajene boje i topline, dodaje English Heritage.

“Premda su naša istraživanja bila toliko različita…”

Knjiga će se sada vratiti u Down House, gdje je Darwin radio na svojoj revolucionarnoj teoriji evolucije prirodnom selekcijom, nakon pet godina odsutnosti tijekom kojih je Sveučilišna biblioteka Cambridge obavila specijalizirane konzervatorske radove kako bi se spriječilo daljnje propadanje osjetljive kopije.

“Osim što nam daje zabavan uvid u dinamiku između te dvojice istaknutih intelektualaca, primjerak “Kapitala” iz Down Housea fantastičan je dio društvene povijesti, naglašavajući kako su se Darwinove teorije filtrirale kroz viktorijansko društvo i transformirale popularne ideje o biologiji i prirodi,” rekla je Tessa Kilgarriff, kustosica zbirki i interijera pri English Heritageu.

Darwin je Marxu u odgovoru napisao da bi volio da je više dostojan “časti” primanja “Kapitala”, boljim razumijevanjem teme.

“Premda su naša istraživanja bila toliko različita, vjerujem da obojica iskreno želimo proširenje znanja i da će to dugoročno sigurno pridonijeti sreći čovječanstva”, napisao je Darwin u odgovoru Marxu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!