Izložba Almina Zrne “Pleonexia” kao poziv publici na duboko razmišljanje

Kultura 03. aug 202312:28 0 komentara
Almin Zrno

Na Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine izložen je rad Almina Zrne, kojim ovaj poznati umjetnik pokušava ispričati šta muči onaj unutrašnji svijet u njemu. Ovaj put, Zrno u središte pažnje stavlja savremenog čovjeka sa svim njegovim slabostima, borbama i represijama u njegovoj žeđi za posjedovanjem.

Njegov krajnji motiv je poziv publici, čovjeku, da zastane, promisli i shvati da je satkan kako od tijela, tako i od uma i duha koji vapi da bude slobodan. Strah je čovjeku najveći neprijatelj i zato Zrno svojim umjetničkim radom poziva čovjeka na hrabrost kroz borbu za sopstvenu slobodu modernog čovjeka i njegove individue.

Zrnin rad poziva na ustanak individue na borbu protiv svih bolesti posesivnosti i zarobljenosti duha.

“U imperiji raznovrsnosti svoga rada i uspjeha, danas ipak, na jedan nov način, prvenstveno svjedočimo njegovim razmišljanjima o savremenom čovjeku kroz njegovu prizmu duhovnosti, ali ponajviše socijalne psihologije. Ovaj put Zrno pritišće dugme na fotoaparatu iz dubine utrobe, ranije kompleksno osmišljenje kompozicije. Istražuje i pokazuje čulne potencijale, tako što aludira na sve čežnje, unutarnje prinude, pokoravanja, sve što u čovjeku stvara nezasitnu žudnju za posjedovanjem. Fotografskim senzacijama anticipira moguće posljedice, po njemu pogrešno postavljenih moralnih mišljenja i djelovanja, uporan da shvati izvor problema koji ga okupiraju u ovom periodu svoga stvaralaštva”, napisala je Maja Žmukić u svojoj recenziji Pleonexie.

Almin Zrno
Almin Zrno
Almin Zrno
Almin Zrno

Slobodan Samardžić Sam u svom kritičkom prikazu ovog djela u kojem se osvrnuo na modernog čovjeka u vremenu kapitalizma i profita, napisao je : “Okrenutost Almina Zrne ka temi pleoneksije, a i ekologije, upućuje na osobnu zrelost umjetnika koji jasno prepoznaje opasnost od masovno nekritičkog odnosa savremenog društva prema trendu razvoja u kojem se zaboravlja na stvarnog čovjeka i sve vidljivije teži nastaviti bez njega. ‘Osuđen’ na pronalaženje ideje u sebi, stiješnjen između pragme egzistencije i nagona za lijepim, što u istinski umjetničkom profilu može biti samo orijentacija na istinu, ovaj savremeni stvaraoc nam otkriva tu istinu.”

Rad Almina Zrne će biti izložen do polovine jeseni, a posjetioci će na lokaciji imati priliku dobiti brošuru koja sadrži recenzije koje su napisali Slobodan Samardžić Sam i Maja Žmukić.

Ovu izložbu su podržali Općina Centar, Obala Art Centar i Visit Sarajevo u sklopu Sarajevo Summer Festa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!