Izložba “Svaki čovjek je umjetnik” u galeriji Zvono

Kultura 09. mar 202210:10 0 komentara

Polazeći od pretpostavke da svaki čovjek posjeduje u sebi kreativni potencijal i sposobnost likovnog uzražavanja, autor Aleksandar Bukvić 8. marta u galeriji Zvono otvario je drugi ciklus izložbe "Svaki čovjek je umjetnik". Djela učesnika projekta koji su prvi put slikali i crtali i to svoj autoportert izložena je zajedno sa Bukvićevom interpretacijom tih radova, ali i fotografije na kojima vidimo lica onih koji su i dalje u nevjerici da svaki čovjek zaista može biti umjetnik.

Od 200 pozvanih, 50 najhrabrijih, bez prethodnog likovnog iskustva, pristalo je crtati autoportret. Izložba tih radova postavljena je prošle, a ove godine te crteže prati 20 interpretacija u izvedbi Aleksandra Saše Bukvića, idejnog tvorca projekta “Svaki čovjek je umjetnik”.

“Onda sam ih postavio na stolicu, ogledalo ispred njih i mali papir, prvo da naprave skicu, da se malo oslobode. A onda tu skicu su precrtavali na veći format. A na kraju, ja sam kopirao njihov rad, što je vrlo teško ako si profesionalac i onda sam obojio.Tako sam na neki način hteo da im kažem da ono što su radili može da bude toliko dobro da ga mogu staviti u dnevnu sobu”, naveo je Aleksandar Saša Bukvić, umjetnik.

Četiri verzije djela ljudi koji se prvi put sreću s likovnom umjetnošću i umjetnika sa 40 godina dugom karijerom, na jednom mjestu.

“Sama ideja autora, tj realizatora ovoga projekta Saše Bukvića, mi se svidjela od samog početka za vid toga što je nama, običnim smrtnicima da tako kažem, približio barem na trenutak umjetnost. Svima nama je lako polemisati. Mogao bih ja bolje, mogao bih ovako, a vjerujte mi da nije lako”, rekao je Hamdo Tanković , učesnik projekta.

“Čovjeku, koji pokušava da crta, lakše je crtati nekog drugog nego samog sebe dok se gledate u ogledalo. Možda i zbog toga što ne vjerujemo ogledalu da vraća istu sliku. Najteže mi je bilo kako da svoga psa stavim u sliku, međutim nije mogao stati pa sam ga stavio u džep”, dodao je Goran Simić, učesnik projekta.

Simić je pisac i kaže da je dosta drugačije nekoga riječima opisati i staviti u korice knjige, nego crtanjem prenijeti na platno.

“Ja živim u svome svijetu mašte od slova, a ovdje imamo boje što mene uvijek oduševljava kao i sve nas pisce koji obožavamo umjetnost”, pojasnio je Goran Simić, učesnik projekta.

Umjetnost nema općeprihvaćenu definiciju, jer njena ljepota upravo i leži u tome što je se ne može ograničiti. Emocija, ideja i potreba za kreativnošću ono je što stoji u njenoj suštini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!