Još nekoliko dana do početka najveće filmske smotre u jugoistočnoj Evropi: Predstavljen program, kreće i prodaja ulaznica

Kultura 05. aug 202422:43 0 komentara

Ostalo je još 10-ak dana do početka najveće filmske smotre u jugoistočnom dijelu Evrope - 30. Sarajevo Film Festivala. Danas je počela online prodaja ulaznica za korisnike Mastercard kartica, dok će redovna online prodaja početi sutra u 15 sati. Osim toga, predstavljen je i Open Air program ovogodišnjeg festivala.

U programu Open Air 30. Sarajevo Film Festivala je 15 filmova, među kojima je i film „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića, koji će 16. augusta zabilježiti svjetsku premijeru i otvoriti 30. Sarajevo Film Festival.

Jovan Marjanović – direktor SFF-a je kazao:

“Donosi jednu romansu, ali više priču o pronalasku samoga sebe, u ovom slučaju same sebe. Topla, nakon ljeta koja će vas uveseliti a opet i dotaći emocijama.”

Film “Imaš poštu” će ponovo, nakon 25 godina biti prilazan na SFF. A ove godine, projekciji će prisustvovati glumica Meg Ryan koja će dobiti i Počasno Srce Sarajeva.

Jovan Marjanović – direktor SFF-a kazao je:

“Meg Ryan će održati i Masterclass u sklopu SFF i to će biti prilika da više čujete o njenom radu, koja je ne samo glumica nego i rediteljica i producentica”.

Smještajni kapaciteti se već popunjavaju. Prema podacima Turističke zajednice KS, prošle godine je u glavni grad BiH došlo više od 30 hiljada ljudi zbog Sarajevo Film Festivala.

Haris Fazlagić – direktor Turističke zajednice KS istaknuo je:

“Ovo nam je najbolji dio sezone. Kada nam dođe drugi dio sezone i SFF, to je nešto najbolje i najposjećenije, tako da smo optimistični. Za mjesec-dva ćemo izdaći sa podacima da je 2024.rekordna. U ekonomskom smislu je već.”

Osim toga SFF podiže svijest o zaštiti okoliša, a već četvrtu godinu radi na smanjenju svog karbonskog otiska.

Nasiha Pozder – federalna ministrica okoliša i turizma je istaknula:

“Ove godine sufinansiramo projekat koji se tiče nabavke baterija za prenošenje solarne energije koja će se kasnije koristiti u kinima širom BiH, gdje će SFF imati svoje projekcije. Zadovoljstvo je da ovakav brend postaje i okolišno odgovoran.”

Predavanja u okviru Masterclassa, osim Meg Ryan, održaće i Elia Suleiman, John Turturro te oskarovci Cord Jefferson i Alexander Payne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!