Jovan Marjanović zadovoljan 30. SFF-om: Oboreni su rekordi, već naredni festival će nam biti izazov

Kultura 23. aug 202423:04 0 komentara
N1

Večeras je zvanično završeno 30. izdanje Sarajevo Film Festivala, a tim povodom u posljednjoj epizodi specijala N1 televizije bio je Jovan Marjanovića, direktora SFF-a.

Marjanović je rekao da je neko na ceremoniji zatvaranja SFF-a rekao da je ova filmska smotra ušla u četvrtu deceniju nakon čega se on našalio rekavši da su se “malo uplašili” aludirajući na to koliko vremenski već ova manifestacija traje. I sam je rastao uz SFF pa nas je interesovalo da li je mogao slutiti da će jednog dana biti na njegovom čelu.

“Nisam mogao ni slutiti, ali sam znao da će SFF postati ovo što je danas jer jednostavno i Mirino (Mirsad Purivatra op.a.) vodstvo i cijeli tim s Obale koji živi za festival nije mogao ništa drugačije ni donijeti. Ta vrsta posvećenosti festivalu, njegovoj organizaciji i izvrsnosti u organizaciji je jednostavno moralo rezultirati nečim dobrim. Ali mi to ne uzimamo zdravo za gotovo i jasno nam je da će već 31. festival biti izazov, možda ne kao prvi, ali sigurno kao neki raniji festivali i to je tako”, rekao je Marjanović.

Napravio je i rezime ovog jubilarnog 30. SFF-a.

“Rekordan festival po broju publike i vjerujem da će ti brojevi biti potpuno jasni tek sutra ili prekosutra, ali već sada je to bolje od prošle godine koja je bila rekordna. To pokazuje veliki interes ljudi za projekcije pa su tako jutarnja prikazivanja filmova u Narodnom pozorištu u 9:30 sati punila salu, a ista je situacija bila i s onim najkasnijim u 22:30 sati u Kinoscope Surreal koji pokazuje malo ‘pomjerene’ filmove, a da ne spominjemo one u prime timeu i sl. To je nešto što me ranije. Isto tako, izdvojio bih i fantastične masterclassove ove godine fantastičnog Eliaje Suleimanija, Meg Ryan, John Turturra, Alexandera Paynea, Corda Jeffersona. Mogli smo čuti sve od majstora filmova u razgovoru od sat i po i to o njihovim karijerama, filmovima, zatim, kako vide savremeni film danas, na odgovaranje na pitanja publike koju čine i mladi profesionalci iz svijeta filma i generalna festivalska publika, jedan miks razmišljanja, o filmu, današnjici, dijalog koji vjerujem da nas sve inspiriše za nastavak bavljenja filmom i za promišljanjem svijeta oko nas. Lično to mi je najveći highlight (izdvojeni trenutak op.a.)”, ispričao je Marjanović.

Na ovogodišnjem SFF-u prikazano je oko 250 filmova, ali nas je interesovalo zbog čega pobjednik u Cannesu nije bio na festivalu?

“To je pitanje iz domena filmske industrije. Često se dešava da zadnjih nekoliko godina postoji fokus na sezonu nagrada koja završava Oscarima i za koju se filmovi i nakon premijere u Cannesu podređuju njoj koja kreće od jeseni. I tada se kreira kompletan marketing oko filmova i pogotovo oni filmovi koji imaju američke distributere su fokusirani na to za razliku od evropskih filmova koji ipak više vole da naprave ovaj klasični ljetni festival i đir tako da je to jednostavno strategija plasmana koja favorizuje marketing u sezoni nagrada koji počinje od jeseni. I nažalost film Anoru nismo mogli vidjeti na festivalu, ali nadam se da ćemo ga vidjeti u jednom od gostovanja u serijalu ‘Posvećeno’ (Tribute to) na nekom od sljedećih Sarajevo Film Festivala. Ove godine nije bio Cannes pobjednik jer je pobijedio američki film”, pojasnio je.

Na kraju je, između ostalog, poručio i to da je, kada je riječ o takmičarskim selekcijama fokus na regiji.

“Ovo je mjesto za filmove iz regije, crveni tepih je prije svega za njih. Želimo da regija ima svoje mjesto. Ovo je ipak skup različitih nacionalnih kinematografija, ali im je zajednički činilac SFF kroz koji učestvuju već 25 godina. Ove godine su bili i određeni noviteti jer je ideja bila da se na 30. festival okrenemo budućnosti i da vidimo šta to još Sarajevo kao grad može ponuditi i festival se sada proteže od Baščaršije do Ilidže, ali jedno težište se sada našlo na Marijin Dvoru koje je pored političkog postalo i kulutrni centar. Osim toga, uporedo su se obavljale projekcije u Tuzli i Mostaru”, poručio je, između ostalog, na kraju Marjanović.

U videu ispod možete pogledati cijelo gostovanje Marjanovića koje počinje oko 32:50 minute.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!