Juventafest: Odigrane predstave otvorile pitanja diskriminacije, vršnjačkog nasilja i odbaćenosti

Kultura 09. sep 202409:32 0 komentara
Saopćenje

Diskriminacija, vršnjačko nasilje, odbačenost i nerazumijevanje samo su neka od pitanja koja su otvorile predstave odigrane u nedjelju, trećeg dana takmičarskog programa 12. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest.

Predstava “Ožiljci“ Omladinskog pozorišta Bileća (Bosna i Hercegovina) odigrana je u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo i nastala je kao rezultat istraživanja mladih bilećkih glumaca. Zasnovana je na novinskim člancima i književnim djelima Ive Andrića “Deca“, Selme Parisi “Ko si ti“ i Jelene Tasić “Šestica“. Reditelj predstave “Ožiljci“, nagrađene gromoglasnim aplauzom publike, jeste Bojan Milidragović, koautor teksta s Lazarom Gnjatom.

Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje
Saopćenje

U večernjem terminu u Pozorištu mladih Sarajevo, Malo pozorište “Duško Radović“ iz Beograda izvelo je “Utopiju“ – predstavu nastalu na osnovu radionica s tinejdžerima koji su ujedno i izvođači na sceni. Tekst je kreiran od dokumentarnih iskaza učesnika i učesnica, a uključuje njihove doživljaje, stavove i iskustva o najrazličitijim društvenim temama. Ova predstava navela je publiku na razmišljanje o tome šta je, zapravo, utopija, za što je nagrađena ovacijama.

U ponedjeljak, četvrtog dana festivala na programu su dvije preostale predstave takmičarskog programa. U Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, s početkom u 17:00, Dramska sekcija JU Katolički školski centar sv. Franjo, Opća gimnazija Tuzla, izvest će predstavu “Zašto ste probudili svoga muža“, a u 20:00 sati Pozorište mladih Sarajevo bit će otvoreno za predstavu “Buđenje proljeća“ glumačke trupe Akademije Drama Kids Sarajevo.

Ulaz na sve predstave je slobodan.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!