Kako je Karl Lagerfeld spasio Fontanu di Trevi u Rimu?

Kultura 12. jun 202313:11 0 komentara
Unsplash/Shutterstock/N1

Obzirom da grad Rim obiluje mnogim veličanstvenim historijskim spomenicima, često nije u finansijskoj mogućnosti da izvrši restauraciju na nekim monumentima jer upravo ta restauracija podrazumijeva ogromne količine novca. Jedan od tih monumenata je Fontana Di Trevi iz 18. stoljeća koja je pretrpjela razne materijalne štete, a veoma je rizično bilo kome dati u ruke ovo arhitektonsko remek-djelo. Onaj koji je spasio ovu fontanu od propadanja bio je ni manje ni više nego Karl Lagerfeld.

Raskošne skulpture boga mora, nimfe i krilati bijeli anđeli, uznemireni konji i grandiozni korintski subovi, godinama su potresani vodenom stihijom i najezdom miliona turista koji se dive arhitektonskom remek-djelu Fontani Di Trevi u Rimu.

Iako bi se činilo da je fontana uvijek u punom sjaju; za njen oporavak je potrebno puno vremena i mnogo više novca. Milionske cifre za popravak ovog umjetničkog djela grad Rim ne može da obezbijedi, ali u pomoć vlastima vječnog grada uvijek stignu veliki italijanski reprezenti koji nastoje očuvati kulturu i umjetnost u ovom gradu.

Jedan od njih bio je Karl Lagerfeld koji je 2013. spasio Fontanu Di Trevi od urušavanja, a kome je cijeli Rim ostao zahvalan kao vječnom djetetu vječnog grada.

Obično bi se za svijet mode moglo reći da je hladan i surov, međutim, kada su u pitanju umjetnost i kultura ipak se pokazala topla strana i velika briga za očuvanje tradicije.

Kada se Pietro Beccari, predsjednik i izvršni direktor rimske modne kuće Fendi vozio kroz Vječni grad i čuo radio izvještaj o komadu kamena koji je pao s Fontane di Trevi, imao je ideju: projekat očuvanja rimskih fontana pod nazivom „Fendi za fontane.”

N1 BiH

Fendi je tada pod kreativnim vodstvom Karla Lagerfelda obećao 2,2 miliona eura za restauraciju fontane u trajanju od 20 mjeseci.

Nadalje je poznati dizajner odlučio na drugi način okrenuti svjetlost na arhitektonsko čudo te je napravio niz crno-bijelih (njegovih poznatih) fotografija tehnikom dagerotipije iz 19. vijeka i iskoristio vještine da oživi ovaj projekat.

Fotografije su prikazane na izložbi duž Sene u Parizu pod nazivom “Slava vode”.

Volim vodu — mislim da je ona najvažniji i osnovni element života — i za mene su fontane simbol Rima“, rekao je gospodin Lagerfeld. “Ni u jednom drugom gradu voda nije tako vidljiva”, rekao je dizajner, prenosi NYTimes.

Umjetnost pripada čovječanstvu

Lagerfeld je u saradnji sa co-dizajnericom, Silvijom Venturini Fendi, kćerkom jedne od pet originalnih Fendi sestara, pokrenuo cijeli projekat čiji je motiv bio ljubav prema Rimu. Modna kuća je pritekla u pomoć kulturnom naslijeđu ovog grada upravo iz razloga jer je i sam grad duboko povezan sa Fendijevom historijom.

Svi Rimljani treba da obrate pažnju na nešto što pripada čovječanstvu“, dodala je ona. „Svaki građanin treba više da poštuje naslijeđe. Ali ovo nije lako vrijeme za našu zemlju. I ovo je zaista donacija Fendi, a ne sponzorstvo”, naglasila je Venturini Fendi.

Dakle, šta je zapravo Fendijev dogovor sa gradom Rimom?

U najavi restauracije stajalo je da donacija „pokazuje važnost saradnje između javne i privatne podrške i kako su najbolji rimski brendovi, kao što je Fendi, uključeni u vraćanje “historijskog centra Rima u prvobitni sjaj“.

Iz ureda gradonačelnika tada je rečeno da je grad izvršio hitnu intervenciju na fontani u vrijednosti od 320.000 eura i da je pomnim pregledom spomenika utvrđeno da je fontana u kritičnom stanju.

Gradonačelnik se tada obratio velikim kompanijama i privatnicima za pomoć. Fendi je uskočio prvi i bio je prihvaćen. Po zakonu, naknadni građevinski radovi moraju biti raspisani na tenderu.

Fendi je također donirao 430.000 dolara za restauraciju još jedne fontane u Rimu, po imenu Quattro Fontane.

Di Trevi fontana

Broknu fontanu di Trevi je dizajnirao italijanski arhitekta Nicola Salvi, a građena je od 1732. do 1762.

Visoka je skoro 30 metara, a izgrađena je uz stražnji dio zgrade Palazzo Poli.

U sredini ispod luka stoji statua nautičkog boga Neptuna, kojeg na svojoj kočiji u obliku školjke vuku u more dva krilata konja i tritoni (mladi bogovi mora).

Jedan od konja je miran i poslušan, dok je drugi buran i uznemiren. Oni simboliziraju promjenjive plime i oseke mora.

N1 BiH

Dvije statue u nišama (napravio ih je Filippo della Valle) pored Neptuna predstavljaju obilje s lijeve strane i zdravlje s desne strane.

Naziv “La Fontana di Trevi” je izveden od tre via ili tri puta. Nekada su se na mjestu fontane spajala tri puta.

U toku 24 sata, Fontana di Trevi proizvede oko milion kubnih metara vode. Ova voda se kontinuirano reciklira i kroz druge fontane koje su uvezane podzemnim cisternama, tako da nema otpadne u radu fontane.

Okusite svoju sreću

Tradicija je tokom putovanja Rimom da ubacite novčić u fontanu – držite zatvorene oči i bacite novčić u vodu preko lijevog ramena desnom rukom.

Prema legendi, osoba koja baci novčić jednog dana će se vratiti u Rim. A ako ste bacili dva novčića u fontanu? Pronaći ćete svoju ljubav u Rimu.

Želite li se vjenčati (ili razvesti)? Baci tri novčića u fontanu.

Svake sedmice, opština Rim čisti fontanu i donira veliki dio prihoda od bačenih novčića sujevjernih ljudi (oko 1,4 miliona godišnje) u dobrotvorne svrhe koje pomažu siromašnim porodicama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!