Kamerni Teatar 55 domaćin je festivala RUTA: Aktivno gradio pozitivne veze među teatarskim umjetnicima i radnicima širom regiona

Kultura 29. maj 202418:24 0 komentara

Kamerni Teatar 55 domaćin je regionalnog festivala RUTA. Ovaj događaj donosi najbolje predstave teatara iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine. Za pet godina postojanja, festival je dosegao 20 izdanje.

Festival Ruta, putujući kroz sve države bivše Jugoslavije tokom jedne godine, ne samo da pruža publici priliku da istraži teatarsku scenu regiona, već omogućava i teatarskim profesionalcima da unaprijede svoje vještine i karijere.

Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55:

“Ruta je već uveliko pomogla dogovorima, koprodukcijama. Već je nastalo nekoliko novih koprodukcija između pozorišta u regionu i na taj način pomaže i mladim glumcima, rediteljima, dramaturzima, piscima da svoj zanat prošire van krugova sopstevnih zemalja”. 

U proteklih pet godina, festival je aktivno gradio čvrste i pozitivne veze među teatarskim umjetnicima i radnicima širom regiona.

Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55:

“Granice zapravo postoje najviše u galavam ljudi. Tako da mi se trudimo da to prevaziđemo , ne mogu reći zaobiđemo, ali u okviru onoga što radimo, u okviru onoga što volimo mislimo da polako, koraka po korak da te granice malo po malo pomjeramo.”

Zoran Ljutkov, Dramski teatar Skopje:

“Često se sastajemo, razmjenjujemo mišljenja, gostujemo mi u drugim teatrima i oni kod nas. Ovo može biti jedan vid otvorenog Balkana koji nam daje prostor za zemlje bivše Jugoslavije da se vidimo u četiri oka.”

Redovno popunjene teatarske dvorane svjedoče o velikom interesu publike za festival.

Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55:

“Ljudi znaju za Rutu, Ruta je postala u tih 5 godina i 20 izdanja, regionalni brend”.

Ovogošinje izdanje Festivala posebnu pažnju posvećuje ljudskim pravima, ponajviše pravima žena. Predstave “Tiho tiše” i “Heda Gabler” bave se upravo tom probematikom.

Vasil Hristov, reditelj drame “Heda Gabler”:

“Ova psihološka drama je ugla ženine perspektive i zato je tako poznata. Heda Gabler je najveći antijunak u historiji. Ona ne udovoljava standardima društva.”

Iako festival postoji svega pet godina, zbog jedinstvenog koncepta izvođenja šest puta u toku jedne godine već je riječ o 20- tom izdanju.

Prilog je radila Amra Ahmetović. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!