Katedrala Notre Dame će nakon pet godina otvoriti vrata posjetiteljima

Kultura 10. mar 202314:39 0 komentara
Unsplash

Katedrala Notre Dame trebala bi dočekati posjetitelje krajem 2024. godine, više od pet godina nakon što su se njen kultni toranj i krov srušili u požaru, objavili su francuski zvaničnici.

Projekat rekonstrukcije vrijedan 865 miliona dolara pokrenut je u aprilu 2019., ali je napredovao naglo zbog izolacije COVID-19, niza arheoloških nalaza ispod temelja crkve i kontroverznog plana modernizacije.

“Nadzor nad restauracijom povjeren je arhitekti Philippeu Villeneuveu”, navodi se u saopćenju Turističkog ureda Pariza, dodajući da je “opći princip da se katedrala obnovi identično, uključujući toranj”.

Rekonstrukcija je ozbiljno počela prošle godine, nakon dvije godine iskopavanja unutar povijesne građevine kako bi se osiguralo da je dovoljno stabilna da zanatlije mogu započeti svoj rad, prenosi ArtNews.

Toranj će biti obnovljen prema projektu arhitekte Eugenea Viollet-le-Duca nakon što je predsjednik Emmanuel Macron odustao od nepopularnih planova da zamijeni 19. vijek “savremenom arhitektonskom gestom”.

Međutim, francuska komisija za nacionalnu baštinu i arhitekturu, savjetodavna grupa koja nadgleda značajne projekte restauracije, dobila je zeleno svjetlo za renoviranje unutrašnjosti katedrale, uprkos velikom negodovanju javnosti. Prema prijedlogu, novi interijer mogao bi uključivati umjetnička djela 20. i 21. stoljeća koja vise pored djela starih majstora iz zbirke katedrale, kao i preuređeni tabernakul koji bi omogućio više prostora za posjetitelje.

Francuska vlada je prvobitno planirala da ponovo otvori katedralu u ljeto 2024., na vrijeme za ljetne olimpijske igre te godine. Umjesto toga, turisti koji putuju u Pariz na događaj mogu posjetiti novootvorenu izložbu “Notre-Dame de Paris: u srcu gradilišta” u podzemnoj galeriji pored katedrale. Emisija je posvećena tekućem procesu obnove, naglašavajući vještinu 1.000 zanatlija u timu za restauraciju – kao i zapanjujući posao koji je pred njima.

Plan predviđa materijale koji odgovaraju periodu za obnovu strukture, koja uključuje drvenu građu od 1.000 stabala starih 150 godina za “Šumu”, po čemu je poznat krov star 800 godina.

„Povratak tornja na nebo Pariza će po mom mišljenju biti simbol da pobjeđujemo u bici kod Notre Dama“, rekao je za Associated Press Jean-Louis Georgelin, vojni general koji nadgleda projekat obnove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!