Kenović za N1: Sinoćnja projekcija ‘Kuduza’ bila je “za dušu”

Kultura 16. aug 202411:49 0 komentara
F.Z. / N1 SFF, Sarajevo

Večeras u 20 sati svečano je otvaranje 30. izdanja Sarajevo Film Festivala. Jubilarno izdanje će biti otvoreno svjetskom premijerom filma bh. redatelja Danisa Tanovića 'Nakon ljeta'. Noć prije, u prepunom Ljetnom kinu Coca-Cola u sklopu ovogodišnejg festivala održana je projekcija kultnog filma 'Kuduz', u čast preminulog pisca, pjesnika i scenarista Abdlaha Sidrana.

Nekoliko sati pred otvaranje, glasnogovornica festivala Andrijana Copf za N1 je kazala kako je sve spremno za početak 30. SFF-a.

Raduje nas da je to svjetska premijera filma Danisa Tanovića, na nekoliko lokacija. Raduje nas da se svjetskom premijerom otvaraju i projekcije SFF-a u Tuzli i Mostaru, tako da smo danas svi zajedno u jednom ljetnom kinu na otvorenom i to je nešto što čini SFF posebnim”, kazala je Copf.

Izrazila je nadu da će narednih osam dana Sarajevo “živjeti filmsku umjetnost!, i da će sve biti u znaku umjetnosti i filma, kako u Sarajevu, tako u Tuzli i Mostaru.

Više od 240 filmova, nove festivalske lokacije, ljetno kino centar, novi centar druženja, i za filmske profesionalce na Marin Dvoru i festivalska bašta, gdje je i party otvaranja 30. SFF-a. Dosta je toga i vjerujem da će publika uživati u 30. izdanju festivala”, dodala je.

(FOTO) Specijalna projekcija: Večeras u Sarajevu film “Kuduz” u znak sjećanja na Abdulaha Sidrana

Osvrnuvši se na projekciju filma ‘Kuduz’, koja je održana uoči službenog otvaranja festivala, u čast Abdulaha Sidrana, scenariste filma, redatelj Ademir Kenović je kazao kako je sinoćnja projekcija bila “za dušu”, te da je bilo jako emotivno.

Specijalno mi je drago što je bila velika masa mladih ljudi koji nisu nikad gledali taj film, neki nisu ni čuli. Moje dvije kćerke koje imaju 15 i 17 goina dovele su mnogo svojih prijatelja i tu cijelu grupu sam vidio kako gleda sa zaprepaštenjem, otkrili su nešto što nisu znali, a tu je pored njih. Normalno je da kad se napravi film prije 35 godina da niste sigurni kako će biti prihvaćen sada, izgleda da je dobro ostario”, rekao je Kenović za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!