Klavir Freddieja Mercuryja prodat za više od dva miliona dolara

Kultura 07. sep 202313:33 0 komentara
Reuters

Klavir Freddija Mercuryja, frontmena grupe "Queen", na kojem je komponovao pjesmu "Bohemian Rhapsody", prodat je na aukciji za oko 2,2 miliona dolara.

Iz aukcijske kuće Sotheby's navedeno je da je Mercurijeva bliska prijateljica Mary Austin, koja je naslijedila većinu njegovog imanja, klavir stavila na aukciji u sklopu prodaje oko 1.400 predmeta iz privatne kolekcije ovog umjetnika.

Model klavira Yamaha G2, koji je Mercury kupio 1975. godine i na kojem je komponovao pjesme poput “Killer Queen” i “Bohemian Rhapsody”, prodat je na aukciji za 2,2 miliona dolara.

Nacrt teksta pjesme “Bohemian Rhapsody” je prodat za oko 1,7 miliona dolara.

Prodate stvari uključivale su scenske kostime, nakit i slike iz Mercuryjeve obimne umjetničke kolekcije.

Navedeno je da se od prodaje očekuje prihod od oko šest miliona funti (oko 7,5 miliona dolara), a dio prihoda će biti doniran u humanitarne svrhe.

Freddie Mercury, rođen 1946. godine u Zanzibaru u Tanzaniji i čije je pravo ime Farrokh Bulsara, sa porodicom je preselio u Englesku sa 17 godina.

Sa grupom “Queen” Mercury je snimio 15 studijskih albuma.

Mercury je 1991. godine umro od upale pluća izazvane virusom AIDS. Imao je 45 godina.

Inspirisan njegovim životom i grupom “Queen”, režiser Bryan Singer snimio je film “Bohemian Rhapsody” koji je odnio četiri nagrade na dodjeli Oskara, među kojima je nagrada za najbolju ulogu koju je primio glumac Rami Malek.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!