Kolege se opraštaju od glumačke dive Mire Furlan

Kultura 22. jan 202119:09 1 komentar

Vijest o smrti legendarne glumice Mire Furlan odjeknula je u Bosni i Hercegovini i regionu. Brojni prijatelji i kolege opraštaju se od glumačke dive koja je preminula u 66. godini.

“Mira Furlan, moja filmska mama”.
“Bila je velika glumica, istinska diva, posebna, pametna, nezavisna”.
“Otišla je jedna od najboljih među nama. Pokoj tvojoj lijepoj duši, Miro”.

Prijatelji i kolege uz suze i emotivne poruke na društvenim mrežama opraštaju se od dive glumišta – Mire Furlan.

Priliku da sa njom sarađuje na svom filmu “Cirkus Columbia” imao je i reditelj Danis Tanović, no kako kaže, upoznao ju je mnogo ranije.

“Mira je bila nekako, sastavni dio mog žiovta i prije nego što sam se počeo baviti filmom. Ona je bila jedna od onih glumica u koju smo svi bili potajno zaljubljeni kad smo bili djeca. Upoznao sam je na prvoj godini Akademije na festivalu MESS, ona je gostovala sa nekom predstavom i imao sam priliku da popričam sa njom. Prvo što čovjek pomisli kad je upozna, kako je divno biće, a opet diva, filmska, glumačka, teatarska diva”, priča reditelj.

Svoja sjećanja na jednu od najpopularnijih, najprepoznatljivijih i najautentičnijih jugoslavenskih filmskih glumica, osamdesetih godina, podijelili su glumci Rade Šerbedžija, Vojislav Voja Brajović i Boris Ler.

“Ona se, već kao mlada glumica, istaknula nekom posebnom ljepotom, stilom, glumom, pameću, nježnošću, tako da je postala simbol ženske ljepote, simbol pameti, mudrosti i simbol talenta i talentirane glumice”, ističe Šerbedžija.

“Nikada neću zaboraviti ni jedan momenat koji sam proveo sa Mirom na setu, dok smo snimali ‘Cirkus Columbiju’ i dok smo se pripremali za snimanje i posle toga druženje sa njom i sva komunikacija koju smo imali za mene jedinstveno, u mom životu i biću će ostati urezano”, kaže Ler.

“Ona je bila veličanstvena glumica. Ogromna, inspirativna za sve one koji se i nisu bavili glumom. Bila je od onih koji zrače čak i sa tog ekrana filmskog, pogotovo sa scene“, dodaje Brajović.

U bogatoj karijeri, Mira Furlan je odigrala gotovo 400 uloga na filmu, televiziji i upozorištu. Posljednje uloge odigrala je prošle godine u kratkom filmu “Pred nama” Aleksandra Adžića, odnosno američkoj znanstveno-fantastičnoj TV seriji “Space Command”.

Prvi put je pred kamere stala 1975. godine u TV filmu “Knez” Dražena Piskorića.

Ostvarila je izuzetno uspješne uloge u filmovima “Kiklop” iz 1982. godine, “U raljama života” dvije godine kasnije, “Za sreću je potrebno troje”, “Ljepota poroka”, “Otac na službenom putu” i druge.

Vijest o odlasku Furlan zatekla je i glumicu Jasnu Ornelu Bery, koja je u nekoliko filmova imala priliku sarađivati sa Mirom, među kojima je i kultni film “Ljepota poroka” iz 1986. godine.

“Ona je i tada za mene bila zvijezda. Da vam kažem koliko je ona bila i dobar čovjek, senzibilna i borac, glumica. Jako sam tužna što smo je izgubili. Nadam se da je otišla na neko bolje mjesto”, poručuje Ornela Bery.

O njenoj hraborsti i profesionalizmu govorili su i Bojan Hadžihalilović kao i Pjer Žalica.

“Mira je bila prava majka hrabrost. Kao prijateljica je bila jako brižna, kao da ti je sestra. Mira je bila pravi uvjereni antifašista, ona je bila antifašista kao Marija Bursać, uzela bi bombu i bacala na neprijatelje. Često je bila sama protiv svih. Ona je imala i te oči koje se smiju i kad plaču. Nikada nisi znao od te njene silne emocije u kakvom je ona stanju”, navodi Hadžihalilović.

“Mira Furlan je bila primjer ljudskosti i profesionalnosti. Ja se ne sjećam da sam ikada video Miru da je neodmjerena, da je netačna, negativna. A isto tako je nisam vidio da nije najbolja, da nije smirena, u pozitivnom duhu i naboju”, ističe Žalica.

Početkom raspada Jugoslavije, Mira Furlan sa suprugom odlazi u Ameriku, gdje je također nastavila ostvarivati zapažene uloge. Glumila je u serijama “Babylon 5” i “Lost”.

Bila je i ostaće jedna od najvoljenijih glumica na prostoru bivše Jugoslavije, a iza nje broje uloge po kojima ćemo je dugo pamtiti, jer je u njih upisala emociju – ljubav, koja je prožimala njen cijeli angažman. Znala je, kako je i sama govorila, da je ljubav ključ: “Ljubav bi se uvijek probila kroz sve moguće teškoće, probleme i izazove.”

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare