Kreativnost na djelu: Uz pomoć Telemach fondacije renomirani umjetnici učestovali na 13. Street arts festivalu

Kultura 03. sep 202414:07 0 komentara

Grad Mostar je tokom trajanja 13. Street arts festivala ponovo bio galerija pod otvorenim nebom. Nastali su novi murali, koji krase i ubuduće će krasiti fasade u centru grada. Uz pomoć Telemach fondacije mnogo mladih renomiranih umjetnika iz BiH, regiona i svijeta učestovalo je na festivalu.

Atraktivne lokacije u Mostaru i ove godine pretvorene su u veliku galeriju na otvorenom oslikanu inspirativnim umjetničkim djelima, slaveći umjetnost i univerzalne vrijednosti.

“Prenošenje sa skice na zid, metode prenošenja kojih ima nekoliko i te neke osnove. Njihove su ideje bile, oni su razradili svoje neke skice, mi smo im pokazali kako se boji, kako se seku linije i te neke tehničke stvari. Prethodno imamo razrađen taj likovni deo gde smo pričali o skicama, poetici i slično”, rekao je Stevan Šoln, menton na Masterclassu.

Projekti važni lokalnim zajednicama

Marija Šoln, mentorica na Masterclassu istaknula je da su zidovi improvizovani na panelima, a sprejevi su onakvi kao što bi trebalo da bude na zidu.

“Sada smo ovde da razbijamo strahove od toga, da provežbamo i da se dobro zabavimo”, rekla je Šoln.

U saradnji s organizatorom, Udrugom Rezon iz Mostara, Telemach fondacija je priredila niz edukativnih i zabavnih aktivnosti koje su ovo, 13. po redu izdanje Street Arts Festivala Mostar, učinili još boljim, značajnijim i atraktivnijim za sve učesnike i posjetioce.

“Streets art festival u Mostaru je zapravo vrlo poseban i jedinstven projekat gdje podrškom pružamo priliku i široj javnosti da se uključi, da komunicira, razmjenjuje sa mladim umjetnicima, kako sa lokalne, ali i međunarodne scene, ali i da stvaramo nove koncepte kako u umjetnosti i kulturi, ali i samom društvenom napretku“, rekla je Anesa Muhović, direktorica Telemach Fondacije.

“Organizujemo projekte i sprovodimo projekte koji su važni lokalnim zajednicama. Jedan od njih je upravo projekat koji sprovodimo sa Udrugom Rezon gdje pomažemo budućim umjetnicima, mladim umjetnicima, već postojećim umjetnicima da pronađu nešto novo o sebi, neku novu inspiraciju i možda se tom tzv. street artu i posvete”, kazala je Jovana Lukić – CSR direktorica United Grupe.

Priliku da uče od street art zvijezda kroz SAFMO Mini Akademiju ove godine imalo je 25 mladih umjetnika iz BiH i regiona, a najboljih šest za nagradu je učestvovalo u Telemach Masterclassu.

Vrlo je bitno da kad se uđe u neki grad, u neki prostor, teritoriju da ona odiše umjetnošću, kako arhitekturom i svim drugim, skulpturom, tako i muralima i grafitika i generalno svim vidovima street arta”, navela je Teodora Vukajlović, učesnica iz Banjaluke.

Razvijanje street arta

Katja Marijanović, učesnica iz Stoca je također iznijela svoje mišljenje:

“Ovdje zajednica street arta nije toliko velika i kada Udruga Rezon ima neke radionice mislim da razvija našu mladost street arta i da nas upoznaje sa ovom umjetnosti”.

Adnana Mulalić, učesnica iz Gračanice kaže da se nikada nije bavila grafitima i nikad nije radila sa sprejevima, ali da inače voli umjetnost i bavi se slikarstvom od malih nogu.

“Htjela sam da probam nešto novo i da se usavršim u još jednom oblasti”, dodaje Mulalić.

Pored upoznavanja sa umjetnicima, njihovim radom i ovim umjetničkim pravcem uopšte, u parku Zrinjevac posjetitelji su imali priliku da testiraju svoju kreativnost i naslikaju vlastita djela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!