Kroz Kreativnu radionicu u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti Sarajevo promovirane tradicionalne vrijednosti BiH

Kultura 18. jun 202419:50 0 komentara

U Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo organizovana je Kreativna radionica koja ima za cilj promovisati tradicionalne vrijednosti Bosne i Hercegovine, sa fokusom na filcanje vune. Ideja je, da se učenicima, kroz uvođenje ovog predmeta u školstvo, približi bh. tradicija.

Projekat koji provode Bosanske rukotvorine BH/Crafts predstavlja važnost očuvanja tradicionalnih tehnika ručnog rada. Nakon radionica koje su održali sa djecom, uslijedile su i radionice za nastavno osoblje, gdje je prikazano koliko zapravo tradicionalne rukotvorine mogu imati uticaja na samog čovjeka i na njegov lični razvoj.

“Radili smo sa umjetničkom školom u dva navrata takav projekat, sa učenicima umjetničke škole,danas radimo sa predstavnicima iz par sarajevskih srednjih škola i ovo je ono na mala vrata da pokušamo da prometnemo nekako tu ideju da se u nastavni plan i program uvrsti nešto što će djeci obogatiti znanje”, poručila je Lejla Radončić, izvršna direktorica organizacije bosanske rukotvorine BHCraft.

Ova radionica imala je za cilj prezenzovati tehnike suhog i mokrog filcanja nastavnom osoblju, koje koriste mehaničko djelovanje i odgovarajuće alate, kako bi na taj način prikazali očuvanje tradicije, ali i razvoj mašte.

“Jako bitno je reći da se filca od nepredene vune, dakle to nije predena vuna nego to je sirova vuna koja je u nitima koju mi kroz proces filcanja sa jednom iglom koja je specifična pokušavamo što više ispreplesti da bi dobili jednu čvrstu formu. Dalje idemo kako gradimo tu masu uključujemo i boje i niti da bi dobiti proizvod”, pojasnila je Elma Alić,  direktorica Srednje škole primijenjenih umjetnosti.

Fokus projekta su očuvanje i promocija tradicionalnih tehnika ručnog rada, koje predstavljaju važan dio kulturnog naslijeđa za BiH i za Srbiju, te mlade podstaknuti na razmišljanje o mogućnostima koje pruža usvajanje neke od ovih tehnika, kao i motivisati ih da svoje slobodno vrijeme upotpune kreativnim i praktičnim radom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!