Kultura na ulice 2023: Opera i balet u KSC Ilijaš

Kultura 29. jun 202311:37 0 komentara
Kultura na ulice

Kultura na ulice! 2023 je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Tim povodom Narodno pozorište Sarajevo će u Ilijašu izvesti dvije predstave namijenjene djeci i mladima, a to su opera „Ježeva kuća“ i balet „Palčica“.

Opera „Ježeva kuća“ kompozitora Zlatane Vaude, u režiji i koreografiji Ferida Karajice u izvedbi solista i hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, članova baletnog ansambla NPS, te uz klavirsku pratnju Aide Mušanović Arsić bit će izvedena u četvrtak, 29. 6. 2023. godine sa početkom u 14:00 sati.

U naslovnim ulogama pojavit će se: Erol Ramadanović, Hana Salihović, Ileš Bečei, te Siniša Markanović.

Baletnu bajku “Palčica”, rađenu na muziku kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta za koju koreografiju i režiju potpisuje Nermina Damian, u izvedbi solista i ansambla Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo publika će moći pogledati u petak, 30. juna 2023. godine u 14:00 sati.

U baletu „Palčica“ igraju: Nataša Gaponko, Ana Kuzmanović, Amina Sulejmanagić, Evgeny Gaponko, Jovana ilosavljević-Lovrenović, Mihail Mateescu, Elio Arnoldo Villa Garcia, Selma Efendić, Goran Staniškovski, Dajana Zilić i Nadža Pušilo.

Pripovjedač je Amar Čustović.

Obje predstave će biti izvedene u sklopu specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo „Kultura na ulice 2023!“ u Kulturno-sportskom centru Ilijaš.

Ulaz na predstave je besplatan.

Kultura na ulice 2023! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!