Kulturne institucije pisale vlastima: Već 30 godina nemamo riješen status

Kultura 06. jul 202311:13 0 komentara
N1

Direktori tri kulturne institucije - Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej BiH i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH uputili su dopis donosiocima odluka na svim nivoima vlast, a zbog nerješenog statusa i načina finansiranja.

Njihovo obraćanje medijima prenosimo u cjelosti:

“Obraćamo vam se u ime institucija kulture kojima ni nakon trideset (30) godina nije riješen status niti način finansiranja. Kao što vam je poznato, riječ je o možda najznačajnijim institucijama koje baštine neprocjenjivo kulturno i umjetničko blago ove države i koje se trenutno nalaze na rubu propadanja.

Mišljenja smo da kao najodgovorniji ljudi nove vladajuće koalicije imate obavezu, ali i priliku, da konačno preduzmete korake i donesete odluke koje će ovaj problem riješiti.

Podsjećamo da ni jedna vlast u proteklih trideset godina, ni jedan Visoki predstavnik, nisu htjeli ili nisu znali da se uhvate u koštac sa ovim problemom i riješe ga na odgovarajući način.

Već i zbog toga vjerujemo da ćete imati motivaciju da se iskažete kao odgovorna vlast i da jednom stavimo tačku na problem koji nas sve opterećuje dugi niz godina.

Predlažemo da odmah oformite jedno interresorno tijelo sačinjeno od najodgovornijih profesionalnih i političkih aktera, koje bi uz našu pomoć radilo na donošenju rješenja.

Ne mirimo se sa odgovorom da nema rješenja. Mislimo da je svako, makar i privremeno rješenje, bolje od nerješenja, što živimo već trideset godina”, stoji u dopisu.

Dopis su naslovili na Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, premijera Vlade Federacije BiH, Elmedina Konakovića, predsjednika NIP-a, ministra vanjskih poslova BiH, Edin Forto, predsjednik NS, ministar komunikacija i prometa BiH, Dubravku Bošnjak, ministricu Civilnih poslova VM, Sanju Vlaisavljević, ministrica kulture i sporta Vlade Federacije i Kenana Magoda, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!