Legenda o gradnji banjalučke Ferhadije

Kultura 07. maj 202222:18 1 komentar
Facebook

Zoran Pejašinović, historičar iz Banjaluke i bivši direktor Gimnazije Banjaluka na svom Facebook profilu je podsjetio na svoju prošlogodišnju objavu o jednoj lijepoj legendi o izgradnji Ferhadija džamije u Banjaluci.

Kako je kazao, prema nekim indicijama i analogijama, projekt veličanstvene Ferhadije nastao je u glavi nekog učenika slavnog arhitekte Mimara Sinana (1489-1588), koji je sa bezmalo sto godina umro upravo pred njenu izgradnju.

“Imena graditelja Ferhadije, ipak, nisu pouzdano utvrđena, mada se u Ferhad-pašinoj vakufnami spominju Hadži Nezir (tesar) i Deli Spahija (zidar); oni su po svoj prilici bili dio veće grupe majstora koja je podizala džamiju. Sa druge strane, postoji legenda koja kazuje da je tu bogomolju zidao Rade Borović, poznat u pjesmama kao Rade Neimar, koji je gradio i crkvu u manastiru Ljubostinja. Njemu su – kako kaže legenda – pomagali šegrti Petar, Pavle, Ivan, Dragoja i Simo. Ferhad-paša je, kako dalje kazuje legenda, bio oduševljen djelom tih majstora, pa je – da bi ih onemogućio da još nekome načine sličnu ljepotu – naložio da se dunđeri pogube. Zbog toga su zatočeni u minaretu, ali su oni – kao starogrčki Dedal i Ikar – načinili sebi krila i poletjeli!”, piše historičar Pejašinović.

Ipak, kako dalje navodi, nisu se spasili.

“Svi su stradali pri padu na obližnja brda ili u sela, koja su upravo po njima dobila imena: Petar je pao na Petrićevac, Pavle na Pavlovac, Ivan je odletio čak u Ivanjsku, Drago je stigao sve do Dragočaja, a Simo je pri padu slomio rebro, pa je po tome Rebrovac dobio ime”, naveo je.

Na kraju je poručio da je ova legenda savremena koliko god bila naivna i neutemeljena.

“Jer govori o vječitim ljudskim slabostima, ali, istovremeno, i veliča – iskonsku, danas nažalost skrajnutu – potrebu za ljepotom. Zato je i ova legenda lijepa, pa je valja njegovati i ponavljati”, zaključio je na kraju Pejašinović.

Podsjetimo, Ferhadija je srušena na današnji dan 1993. godine tokom rata u Bosni i Hercegovini. Zatim je 23 godine nakon toga obnovljena, a njeno svečano otvaranje upravo je održano 7. maja 2016. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare