Lego Kiosk K67 u Sarajevu: Prihod od prodatih radova ide za kupovinu LEGO kockica za djecu iz Doma za nezbrinutu djecu

Kultura 01. jul 202413:59 0 komentara
N1

Nakon izložbe u Beogradu, Lego Kiosk K67, došao je u Sarajevo, u Bashti iza kutche.

U Sarajevu je otvorena izložba “KIOSK SISTEM K67 SARAJEVO – OD KOCKICE DO OLOVKE” na kojoj su predstavljeni radovi 15 umjetnika i umjetnica. Izložba je humanitarnog karaktera, a sav prihod od prodatih radova ide za kupovinu LEGO kockica za djecu iz Doma za nezbrinutu djecu.

Najčešće crveni, ali i bijeli, plavi, žuti… Svi su u svom okruženju imali “svoj” kiosk. Sada je taj jedan kiosk inspirisao umjetnike da se vrate u prošlost i prisjete se “svog” kioska. Jugoslovenskog Kioska K67.

“Šta je kiosk nekada bio i šta je sada? Mislim da je i nekada i sada bio dio te neke lijepe svakodnevnice, zato ga se svi ljudi iz bivše Jugoslavije sjećaju kao neku lijepu uspomenu. Taj emotivni dio, jer kiosk, njih nije bilo puno, bilo ih je oko 9 hiljada, ali svako od nas je imao svoj lokalni kiosk i zato smo emotivno vezani za njih”, kazao je arhitekta Nikola Opačić.

Povodom izložbe u Sarajevu raspisan je konkurs o temi Kiosk K67, na kojem je svoje radove predstavilo 15 umjetnika i umjetnica. Izloženi su kolaži, crteži, fotografije, grafike, skulpture i brojne druge umjetničke forme. Kiosk je u poslijednje vrijeme u centru pažnje svjetske javnosti. Izložba će biti otvorena do 6. jula.

U Kamernom teataru 55 upriličena je premijera omladinske predstave “GO DO (t)” koja je nastala iz projekta Dramskog studija 55. Reprizna igranja zakazana su za 2. i 3. juli u Dječijoj kući Grbavica, a ulaz je slobodan.

Omladinska predstava “GO DO (t)”, u pokroviteljstvu Dramskog studija 55 prikazuje mlade srednjoškolce koji su dobili priliku kroz taj način prikazati svoje talente. Srednjoškolci su svojom domišljatošću kroz ovaj projekat kreirali svoju autorsku predstavu, koja prikazuje situacije sa kojima se suočavaju.

“Dramski studio 55 je pilot projekat Kamernog teatra i započeo je negdje krajem prošle godine tako da od decembra suštinski radimo intenzivno sa mladim ljudima, sa srednjoškolcima iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva i evo rezultat je njihova omladinska predstava ‘GO DO’, tako da nekako sve što smo ovim mjesecima radili i što su oni prolazili u različitim segmentima dramskog studija mislim da smo nekako uspjeli ukomponovati u predstavu i dati im glas, da kažu sve ono što njih muči i da postave pitanja koja žele da postave”, kazala je producentica Adna Rizvan.

Istaknuto je da je riječ o predstavi koja je rezultat šestomjesečnog rada ansambla i dio je i pedagoškog i pozorišnog procesa.

“Gdje smo mi koristili priliku da otvaramo razne teme, da istražujemo ono pto nas zanima, da kroz te teme učimo o pozorištu, pa smo onda improvizirali, osmišljavali, istraživali i nekako puštali putem koje će to teme izaći kao neke krajnje koje nas mislimo da zanimaju i publiku ali ponajprije nas mlade i njihovu generaciju”, dodala je dramaturginja Emina Omerović.

Međunarodni festival književnosti Bookstan biće otvoren u sarajevskoj knjižari Bubyook 3. jula u 21 sat koncertom Zorana Predina. Bookstan okuplja najznačajnije domaće, regionalne i svjetske autore, kritičare i urednike. Festivalski program uključuje promocije knjiga, izložbe, koncerte, obrazovne programe za mlade književne kritičare i brojne druge programe vezane za književnost. Festival će biti zatvoren u subotu, 6. jula, u Domu Mladih koncertom Damira Imamovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!