Marjanović: Roberta De Nira smo dogovarali 10 godina, SFF je nešto što se živi

Kultura 13. aug 202209:49 > 12:22 0 komentara

Novi direktor Sarajevo Film Festival Jovan Marjanović bio je gost Novog dana koji se realizuje sa trga ispred Narodnog pozorišta. U razgovoru sa Minelom Jašar Opadijom govorio je o novom izazovu na festivalu, ciljevima i strategiji festivala, filmovima, ali i zvijezdama koje dolaze u Sarajevo.

SFF je nešto što se živi

Sinoć, na otvorenju 28. SFF, kaže, sve je dobro prošlo, jer ekipa je već odlično uigrana.

“Sve je dobro prošlo i što se tiče filma, što je najbitnije. Otvorili smo s filmom koji odgovara festivalu”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje, koja je najveća vrijednost koju SFF nosi, navodi da je teško pronaći samo jednu.

“SFF je za mene projekat za koji sam usko vezan i životno i profesionalno. To nije samo posao, to je nešto što se živi.  S njim smo povezani. Pripremamo ga 365 dana u godini i kad dođe festival, osjećamo da je to cilj kojem smo dugo stremili. To je ciklus i zato je dobro poređenje atmosfere Nove godine sa SFF-om”, rekao je Marjanović, dodajući da uvijek poslije te “Nove godine”, razmišljaju kako popraviti stvari i napraviti nešto bolje u odnosu za prethodnu godinu.

Marjanović navodi i da nije lahko dovesti filmske zvijezde u Sarajevo, posebno jer je se održava u avgustu, kada su godišnji odmori.

“Ali jako je bitno da prepoznaju ga kao kvalitetno mjesto, jer grad ima atmosferu, historiju i priču i onda nije teško reći  da dođu u Sarajevo i prikažu svoj film. Gosti se ne trebaju nagovarati da dođu, ali naš hendikep je mjesec avgust, rasporedi su u tom dijelu godine gusti, jer su mix između privatnog i poslovnog, i zbog tog rasporeda nekad radimo i po 5-6 godina da uskladimo rasporede i dovedemo goste”, govori Marjanović.

Misija SFF-a

Otkrio je i da su američkog glumca Roberta De Nira dogovarali i planirali najmanje 10 godina.

Govoreći o fokusu festivala, rekao je da je on uvijek na razvoju kompletne industrije vezane za film, i to na široj geografskoj regiji.

“Način misije se mijenja u skladu sa trendovima i stanjem na tržištu, i onda odgovaramo na prilike koje dolaze. Vjerujem da ćemo na taj način sačuvati dugovječnost koju smo imali do sada i ostati relevantni publici i filmskoj industriji”, zaključio je novi direktor SFF-a.

Ovogodišnji SFF je sinoć otvoren, a trajat će sve do 19.avgusta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!