“Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice” premijerno u Zenici

Kultura 13. mar 202413:47 0 komentara
BNP ZENICA

"Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice" autora i reditelja Harisa Pašovića, rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale (Italija) u saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica, premijerno će biti izvedena u Zenici. Predstava je na repertoaru u četvrtak, 21. marta u 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima Harisa Pašovića, autora i reditelja komada, Marlene Dietrich je bila više od filmske zvijezde – bila je mit.

“Jedna veoma neobična žena, veoma posebna, koja je u svom životu uvijek pravila nekonvencionalne izbore, često rizikujući reakciju svoje okoline – bilo privatne, profesionalne ili reakciju u svojoj domovini. Ja sam napisao dramu o jednom imaginarnom suđenju Marleni Dietrich, u kojem je optužena zbog svog životnog stila; svojih neortodoksnih stavova o braku i porodici; svoje nezavisne prirode; svog erotizmu i svog učešću u američkoj vojsci tokom drugog svjetskog rata”, kaže Pašović.

U drami, troje mladih tužilaca, jedna žena i dva muškarca, optužuju Marlenu da nije bila dovoljno patriota, da nije bila dobra majka, da je imala izvanbračne veze, i da je izdala svoju zemlju.

“To su ozbiljne optužbe i oni navode primjere iz njenog života koji potkrepljuju, po njihovom mišljenju, tu optužnicu. Marlene Diterich odgovara i iz njenih odgovora vidimo koliko je život složen i koliko je pogrešno mjeriti ljude sterotipima i redukovati ih površnim procjenama. Vidimo jedan kompleksan život i jednu pametnu ženu čiji se moral ne mjeri brojem ljubavnika, nego njenim ljudskim postupcima i njenom ljudskom supstancom”, dodaje reditelj.

U naslovnoj ulozi Marlene Dietrich nastupa Mirjana Karanović, a ostatak podjele čine Enes Salković, Mona Muratović i Elmir Krivalić. Scenografiju potpisuju Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, a dizajn kostima Irma Saje i Vanja Ciraj. Kompozitor predstave je Dino Šukalo i Studio “Modra rijeka”.

Za dizajn svjetla zadužen je Branislav Milinković, a za videoart Dino Hujić. Direktor fotografije je Alen Alilović, a videoprodukcija je “Source production”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!