Međunarodni dan muzeja: Besplatan ulaz do ponoći

Kultura 18. maj 202318:53 0 komentara

Međunarodni dan i Evropska noć muzeja obilježavaju se svakog  18-tog maja  još od 1997 godine. U Olimpijskom muzeju Sarajevo, izložbom Muzeja Hercegovine iz Trebinja pod nazivom: "Nevesinjska olimpijada" simbolično je otvoren dan muzeja. I drugi brojni muzeji obilježavaju svoj dan. Među njima su: Zemaljski muzej BiH, Historijski, Olimpijski, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Muzej Vijećnica i Muzej Valter brani Sarajevo.

Međunarodni dan muzeja simbolično je otvoren izložbom Muzeja Hercegovine iz Trebinja “Nevesinjska olimpijada” u Olimpijskom muzeju Sarajevo. Riječ je o Manifestaciji koja postoji od 19. vijeka.

“Ko je učestvovao ko su bili glavni učesnici koji su pobjeđivali svake godine, e mi smo sve objedinili. Riječ je o izložbi koja je predstavljena na plakatima, ceradama”, kazala je Božana Đuzelović – viši kustos, etnolog i autorka izložbe .

“Nevesinjska olimpijada je nomimnirana za upis u UNESCO-vu listu, odnosno ušla je u registar nematerijalne baštine UNESCO-a. Proces nominacije je u toku, ne mogu reći previse detalja. Ono što je vrlo značajno je da se još jednom dokazuje da kultura ruši sve barijere”, kazao je Siniša Šešum – šef ureda UNESCO-a u BiH.

Pored stalnih izložbenih postavki, muzeji na ovaj dan nude i brojne druge zanimljive, edukativne i zabavne sadržaje za sve generacije.

“Ove godine odučili smo da promovišemo memori gejm za Dan muzeja, zabavno edukativni sadržaj. Radi se o prototipu suvenira koji je razradio sa umjetnicima. Imamo Noć muzeja takodjer, u noćnim satima, gdje publika ima priliku da vidi ono što Historijski muzej čuva”, kazala je Elma Hašimbegović, direktorica Historijskog  muzeja BiH.

U Zemaljskom muzeju BiH danas je, u dva termina, bila dostupna Sarajevska hagada, a održano je i nekoliko radionica.

“Muzeji održivost i blagostanje “radionice koje su organizira su u glavnom na temu kako olakšati svakodnevni život. Teme radionica na neki način vezane su uz to da imamo radionicu ljekovitom bilju koja će biti popraćena, a nakon toga ispijanjem čaja”, kazala je Ana Marić, Zemaljski muzej BiH.

Najveća muzejska manifestacija u Bosni i Hercegovini, obilježava se od 2006. godine. Bogatim programom za sve generacije i besplatnim ulazom sve do ponoći, posjetioci samo u Sarajevu mogu posjetiti preko 20 muzeja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!